El municipi de Sagunt ha sigut un dels 27 que la Generalitat Valenciana ha reconegut amb el distintiu de destinació turística compromesa amb la sostenibilitat. La Secretaria Autonòmica de Turisme ha presentat este divendres en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) de Sagunt, situat en el paratge de la Marjal dels Moros, el diagnòstic i resultats finals de l'aplicació de la guia autonòmica de recomanacions per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha recollit el distintiu en nom de la ciutat en un acte que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la responsable del Sistema Integral de Qualitat Turística en Destí (SICTED) de la Generalitat, Eva Beltrán, qui ha presentat també els nous suports promocionals de Turisme CV en el marc d'este projecte per a continuar impulsant la sostenibilitat i la qualitat turística.
Durant la seua intervenció, l'alcalde ha subratllat la necessitat d'implicar les autoritats, el món empresarial i a tota la ciutadania en la consecució dels ODS. «És imprescindible perquè efectivament puguem veure un canvi substancial en la nostra societat que ens permeta parlar d'una sostenibilitat real a llarg termini», assenyalava, «i a més fer-ho des d'eixe ànim plural, entenent que això no és una responsabilitat única de l'Administració pública».
«Si realment volem dur a terme eixe avanç», ha puntualitzat el primer edil, «ha de ser amb una actitud plural en la qual tots els diferents agents (empreses, associacions, sindicats, administracions públiques i fins i tot tots i totes a nivell individual) ens impliquem per a parlar d'estos canvis».
Moreno ha comentat que la Comunitat Valenciana i Sagunt tenen una gran riquesa turística, i que el turisme té un paper especialment rellevant pel que fa a l'aplicació dels ODS. «El turisme és una de les nostres banderes quan eixim a l'estranger i venem tot el nostre potencial econòmic i és importantíssim que també puga adaptar-se als nous temps. Quan parlem de sostenibilitat també parlem de sostenibilitat econòmica i estar alineats amb els ODS és una de les exigències que, de manera conscient o inconscient, cada vegada més afecten les decisions de compra de la ciutadania», ha explicat l'alcalde.
El secretari autonòmic, per la seua part, també ha ressaltat esta mateixa faceta en el seu discurs. «Triar un destí que complisca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible ha de ser una gran aportació de valor. Consumir bé ja és canviar el món», ha manifestat Francesc Colomer.
Des del Departament de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt assenyalen que este reconeixement es deu a diversos factors, com el fet que el municipi ha prioritzat els projectes que enllacen el benestar de les persones vinculat amb el desenvolupament socioeconòmic del destí. També es remarca l'esforç per la transparència de les administracions, la participació ciutadana i els canals de comunicació amb residents i altres administracions.
Així mateix, s'apunta que Sagunt ha treballat fortament la majoria dels blocs amb valors mitjans que superen quasi en la totalitat dels ODS la mitjana autonòmica. En este sentit destaquen els projectes encaminats a la preservació del planeta, la utilització d'energia assequible i no contaminant, la preservació de la vida d'ecosistemes terrestres i accions per a aconseguir ciutats i comunitats sostenibles, i la contribució a la protecció de la vida marina, que contempla la conservació d'un dels principals recursos turístics que posseeix el municipi: les seues platges, en les quals s'han posat en marxa plans de contingència enfront de la COVID-19 este estiu a través d'una web-app específica per a controlar l'aforament en éstes.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible consisteixen en una sèrie de metes agrupades en 17 blocs que formen part de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. El que es pretén és que per a dins de nou anys, mitjançant el compliment d'éstes, el món siga un lloc millor en tots els àmbits de la vida, des de l'economia fins a l'alimentació, la indústria o el medi ambient. L'àmbit del turisme queda recollit principalment en els objectius 8, 12 i 14, que es refereixen al treball decent i el creixement econòmic; la producció i el consum responsable; i la protecció de la vida submarina respectivament.
Concretament, l'objectiu 8 parla d'«elaborar i posar en pràctica polítiques encaminades a promoure un turisme sostenible que cree llocs de treball i promoga la cultura i els productes locals»; el 12 ho fa sobre «elaborar i aplicar instruments per a vigilar els efectes en el desenvolupament sostenible, a fi d'aconseguir un turisme sostenible que cree llocs de treball i promoga la cultura i els productes locals»; mentre que el 14 persegueix, entre altres aspectes, la gestió sostenible, per exemple, de les platges.