'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
El municipi rep una subvenció europea per a digitalitzar el cicle de l'aigua, obtindre informació de la xarxa en temps real i gestionar el seu ús de manera més eficient
L'empresa mixta Aigües de Sagunt ha rebut una subvenció europea per 2’3 milions d'euros per a millorar l'eficiència en la gestió de l'aigua. En concret, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic finançarà, a través dels fons europeus procedents del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, part del Projecte DigitAMED, una iniciativa conjunta de set municipis de l'arc mediterrani, entre els quals es troba Sagunt.
«L'objectiu del projecte és monitorar la quantitat i la qualitat de l'aigua mitjançant sensors», ha explicat el regidor d'Aigües, Javier Raro. D'acord amb la seua explicació, la iniciativa servirà per a «optimitzar el tractament en les plantes municipals, localitzar possibles fuites i reparar-les de forma molt més eficient, i situar possibles usos inadequats de l'aigua».
D'esta manera, Aigües de Sagunt posarà en marxa diverses accions que serviran per a digitalitzar tant els sistemes de proveïment com els de sanejament. Quant a l'aigua potable, l'aplicació d'esta tecnologia permetrà monitorar les fonts de subministrament i rebre informació sobre fuites, consum i qualitat de l'aigua. D'altra banda, també implica la modernització del sistema de clavegueram, on s'instal·laran sondes de control que possibilitaran conéixer el nivell dels pous i analitzar les aigües residuals.
L'alcalde de Sagunt i president d'Aigües de Sagunt, Darío Moreno, s'ha mostrat «satisfet» amb el fet de disposar de fons europeus per a poder desenvolupar «una acció necessària, en l'àmbit de gestió, en l'àmbit mediambiental i en l'àmbit de salut pública. Gràcies a esta inversió, el personal tècnic d’Aigües de Sagunt tindrà un major control a temps real del que succeïx en la xarxa d'aigua i clavegueram», ha afirmat Moreno, i ha afegit: «Això ens permet prendre decisions més eficients respecte a possibles pèrdues d'aigua, detectar mals usos i identificar possibles contaminants».
Mitigar els efectes de les inundacions
A més, la digitalització de la xarxa d'aigua permetrà controlar un aspecte de rellevància davant el previsible augment de la intensitat de les pluges a conseqüència de l'emergència climàtica. «Una de les qüestions per les quals més ens urgia digitalitzar la xarxa d'aigua és perquè ens oferix la possibilitat d'establir sistemes d'alerta per a previndre els efectes de les inundacions urbanes, mitjançant el monitoratge en punts clau de les xarxes de sanejament i l'ús de sistemes de previsió meteorològica», ha detallat el regidor d'Aigües, Javier Raro.
Cal recordar que, l'Ajuntament de Sagunt, a través d'Aigües de Sagunt, ja ha invertit més d'11 milions d'euros amb este propòsit, per a adaptar les infraestructures pluvials, d'aigua i el clavegueram. A més, s'han redactat Plans Directors de Proveïment i Sanejament, que permeten establir les prioritats d'inversió a curt, mitjà i llarg termini en el municipi. «En este moment estem desenvolupant diverses actuacions en eixe sentit, com l'elaboració de projectes específics per a minimitzar els riscos de les fortes pluges en el passeig marítim i a Almardà, gràcies als quals estarem millor preparats per a combatre les fortes pluges i els pics que es produïxen», ha explicat Moreno.
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal