El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir sumar-se a les reivindicacions de les organitzacions sindicals CCOO i UGT i donar suport a les marxes per la dignitat promogudes que promouen els sindicats, en la defensa d'un sistema públic de pensions que garantisca el manteniment del contracte social inherent al sistema públic de pensions. La moció va ser aprovada pels vots a favor d'Esquerra Unida, Compromís, ADN-Morvedre, PSPV-PSOE, Ciutadanos i Iniciativa Porteña i els vots en contra del Partit Popular.
Segons els representants dels sindicats, que van defensar la moció, “de forma subtil però constant es repeteixen arguments que culpabilitzen la pròpia ciutadania de l'escassetat de recursos, la pretensió dels quals no és una altra que acabar creient que les responsables d'una suposadament inevitable inviabilitat del sistema de pensions són les persones”.
Des del moviment sindical es denuncia que estes tesis estan basades en la voluntat de mantenir les equivocades polítiques d'austeritat a ultrança i concórrer amb les quals es fonamenten a presentar, des de sectors amb clars interessos mercantils, a les pensions públiques com a inviables, al mateix temps que s'ofereixen com a alternativa sistemes privats de pensions, obviant que no són, de cap manera, capaces de protegir millor a la població pensionista.
Els poders públics han d'apostar, segons els sindicats, per garantir des del sistema públic pensions suficients com a eina fonamental per a mantenir i reforçar la cohesió social. Les cotitzacions precedents de l'ocupació, continua, són peces essencials que han de millorar la seua disminuïda aportació actual i el reforç del finançament públic, com a element de redistribució de renda.
Manifesten que les cotitzacions a la Seguretat Social “no són, com es repeteix per a intentar injuriar-les, un impost que paguen els empresaris i en menor mesurada els treballadors”. La cotització a la Seguretat Social, afegeixen, “és salari diferit que es lliura a l'Estat perquè siga el garant de les nostres prestacions i per a tenir cobertes les situacions de malaltia, defunció o vellesa”.
Els sindicats argumenten que el problema “no està en el sistema, les necessitats futures del qual són conegudes i previsibles, està, entre altres causes, en la voluntat de reduir el seu nivell de cobertura, el debilitament de les seues fonts de finançament procedents del mercat de treball, afeblint els mecanismes de distribució de renda en les empreses i en la societat, en l'ús que, en ocasions, es fa de la recaptació destinant els diners, a altres finalitats per als quals no estava previst”. L'increment de pensionistes i la major durada de les prestacions, processos coneguts, previsibles i saludables, “ha d'anar acompanyada de mesures efectives, acordades amb els interlocutors socials i, en la major mesura possible, forces parlamentàries, que permeten mantenir el pacte intergeneracional que constitueix el nostre sistema de pensions públiques de repartiment”, sentencien.