L'Ajuntament de Sagunt sol·licitarà adherir-se a la ‘Xarxa de ciutats amigables amb les persones majors’, tal com es va aprovar per unanimitat en la sessió plenària d'ahir, 25 de setembre.
A més, també s'iniciaran els tràmits oportuns per a la contractació de l'estudi on es posen de manifest les febleses i fortaleses del municipi quant al seu amigabilitat amb la població de més edat les dades de la qual serviran per a elaborar el Pla d'Acció a realitzar en les àrees de: espais a l'aire lliure i edificis, transport, habitatge, participació social, respecte i inclusió social, treball i participació ciutadana, comunicació i informació i suport de la comunitat i servicis socials i de salut.
Este és un projecte impulsat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l'objectiu de contribuir a la creació d'entorns i servicis que promoguen i faciliten un envelliment actiu i saludable. La coordinació d'este projecte està a càrrec de l'OMS, en l'àmbit mundial i de l’IMSERSO des de la Secretaria General en col·laboració amb el Ceapat, a Espanya.
L'objectiu és fer de Sagunt un municipi amigable amb l'envelliment de la població, fent convergir les polítiques, els serveis i les estructures relacionades amb l'entorn físic i social de la ciutat, que permeta a les persones majors viure dignament, gaudir d'una bona salut i continuar participant en la societat de manera plena i activa.
Es tracta de desenvolupar tot un procés d'estudi, anàlisi i planificació que pose de manifest les accions a desenvolupar en el municipi de forma coordinada i integral entre les diferents regidories i departaments municipals. Així, es procedirà a realitzar un estudi, dirigit per la professora titular de Psicologia Social i coordinadora de la unitat de recerca de la Universitat de València Sagramente Pinazo, que consta de cinc fases.
La primera es correspon amb el diagnòstic inicial on es detectaran les febleses i fortaleses del municipi referent a la amigabilitat. En la segona fase es desenvoluparà el pla d'acció i el seguiment d'este. En la tercera es valorarà l'avaluació de l'impacte i l'execució del pla. En la quarta, l'avaluació dels progressos realitzats, i la cinquena i última, la millora contínua del pla.
És important destacar que, segons les dades de l'INE, la població de Sagunt de persones majors de 65 anys és de 34.559 persones, la qual cosa suposa el 53% de la població total. Sagunt és un dels municipis de la Comunitat Valenciana amb major índex d'este percentatge, la qual cosa suposa que la població major de 65 d'este municipi és superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana.