'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
La final del Campionat es va disputar en l'IES Número 5 del Port de Sagunt
L'IES Número 5 del Port de Sagunt va acollir ahir, dilluns 25 de març, una gran novetat: el Ier Campionat Scrabble Escolar en Valencià de les comarques centrals, amb la participació de més de 160 alumnes de sis centres de secundària de la comarca. Per part de l'Ajuntament de Sagunt han col·laborat els departaments d'Educació i de Normalització Lingüística, representats per Raúl Palmero i Patricia Sánchez.
Des de les 9.30 hores va començar la final comarcal, els guanyadors de la qual podran viatjar a Barcelona a una competició general. Des de l'any 2019 diversos centres de la ciutat han estat preparant-se i participant en els campionats. Si bé l'alerta sanitària va limitar les trobades presencials, a poc a poc van anar tornant a la normalitat i es pot dir que s'ha consolidat este joc d'habilitats lingüístiques en diversos centres escolars de la comarca gràcies a l'espenta, entre altres docents, de la professora de llengua Cristina Marqués, ara en la plantilla de l'IES Número 5.
Estos campionats estan organitzats pel Club de Scrabble Castelló i Comarques i la FISC, amb la col·laboració puntual d'altres entitats com l'AVL, Acció Cultural del País Valencià, l'Ajuntament de Castelló i l'Ajuntament de Sagunt. L'organització té el desig d'escampar l'interés pel Scrabble com a eina didàctica i lúdica en altres centres de tota la Comunitat Valenciana.
El Scrabble és un joc lingüístic de taula. L'objectiu és acumular la màxima puntuació possible formant paraules que consten en el diccionari en una graella de 15×15 caselles, algunes d'elles bonificades, usant fitxes individuals que s'agafen aleatòriament d'una bossa. Este joc es ven en més de 120 països i hi ha versions en més de 30 llengües diferents, entre elles el valencià. El seu èxit l’ha fet mereixedor de figurar en el National Toy Hall of Fame. També té un dia mundial dedicat, el 13 d'abril, dia del naixement del seu creador, Alfred Mosher Butts. El Scrabble és molt flexible i permet moltes variants de joc, cadascuna d'elles amb les seues particularitats. En la modalitat original del joc, entre 2 i 4 jugadors s'enfronten per a aconseguir la màxima puntuació. Cada jugador disposa d'unes fitxes amb lletres que ha de combinar per a formar una paraula vàlida en el seu idioma. Les paraules s'han de col·locar en un tauler, lligant-les amb les paraules lligades prèviament, formant una estructura travada similar als mots encreuats. Cada fitxa té un valor determinat i algunes parts del tauler multipliquen este valor, o el valor total de la paraula formada. Guanya la persona que suma més puntuació en haver-se acabat les fitxes. Per a validar una paraula jugada se sol consultar un diccionari estàndard.
El 1938, l'arquitecte de Nova York Alfred Mosher Butts va crear el joc com una variant d'un joc de paraules inventat prèviament per ell, el Lexiko. Els dos jocs tenien el mateix nombre de fitxes i la mateixa distribució de punts, valors que Butts va calcular meticulosament a partir d'una anàlisi de freqüència de les lletres que apareixien en la portada del New York Times. El nou joc, que va denominar "Criss-Crosswords", ja tenia el tauler de 15x15 i semblava de mots encreuats. Butts va fabricar uns quants jocs, però no va tindre èxit en intentar vendre la idea als principals fabricants de l'època. Evidentment, la història els va llevar la raó.
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal