Sensibilitzar i conscienciar sobre la cura dels oceans ha sigut el principal eix de la conferència impartida per Jo Ruxton

Esta divulgadora científica és, també, una prestigiosa productora cinematogràfica i documentalista compromesa amb la reducció de plàstics en els oceans. El seu documental 'A Plastic Ocean', estrenat en 2016, es pot veure en Netflix


La conferència Per una ciutat sense plàstics ha sigut impartida este matí a la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt per Jo Ruxton, productora audiovisual, ambientalista, creadora de la Fundació Plastic Ocean, directora d'Ocean Generation i, a més a més, directora del documental A Plastic Ocean. A banda, esta conferència s'emmarca dins l'esdeveniment Conversant sobre un oceà de plàstic, impulsat per la Fundació Azul Marino i Ocean Generation.

L'Ajuntament de Sagunt, alineat amb els objectius de l'Agenda 2030 i compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ha organitzat l'esdeveniment juntament amb Global Ómnium, Fundació Azul Marino, Ocean Generation i Aigües de Sagunt; i, a més a més, ha comptat amb la col·laboració de l'associació Sapiència.

A l'acte han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el delegat de Global Ómnium, Dionisio García Comino; la presidenta de l'Oceanogràfic de València, Celia Calabuig; el president de la Fundació Azul Marino, Juan Antonio Romero; la secretària comarcal de l'associació Sapiència, Isabel Cordero; i el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; a més de la ponent i fundadora d'Ocean Generation, Jo Ruxton.

Jo Ruxton treballava per a la BBC. S'encarregava de mostrar els oceans com una cosa preciosa i plena de vida. Però fa uns 10 anys, mentre filmava caps d'olla negres (cetacis) en les aigües de Gibraltar, va veure un immens mantell de plàstic. No era la primera vegada que presenciava allò, però eixe instant va marcar un abans i un després en la seua vida i va decidir que era el moment de plantar-se i de mostrar-li la realitat al món. Mostrar que la contaminació existeix, que està en les nostres mars i que, mentre la societat no siga conscient d'això, els oceans continuaran plens de fem. Li va proposar realitzar un documental sobre la temàtica a la BBC, qui el va rebutjar per complet i va ser quan va començar la seua marxa com a activista, va crear la fundació Ocean Generation i va començar a preparar el documental A Plastic Ocean, estrenat en 2016.

Actualment, Ruxton és una divulgadora científica internacionalment coneguda, a més d'una de les més prestigioses productores cinematogràfiques i documentalistes compromesa amb la reducció de plàstics en els oceans.

L'alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, ha explicat «com d'imprescindible és que comencem com a societat a ser conscients d'eixes conseqüències negatives que tenim en el medi marí. Part de tot això, de tots els esforços que duem a terme per part de l'Ajuntament de Sagunt en la conscienciació, també és trobar referents com Jo Ruxton i poder aprendre de tot eixe coneixement que ha anat emmagatzemant i extraient durant tots estos anys de manera científica. Que nosaltres també puguem aprendre de tot este procés i, també, d'alguna forma, modificar les nostres decisions de consum i decisions diàries sobre la base de tota eixa informació que aprenem és essencial». Cosa a la qual ha afegit: «Hui és una gran oportunitat per a obrir els nostres horitzons i també perquè, el dia de demà, puguem explicar-li-ho a la gent que coneguem i que, d'alguna forma, a poc a poc anem incrementant la conscienciació sobre un dels principals problemes de contaminació que tenim en el nostre planeta».