Servicis Socials sol·licita una subvenció a la Conselleria per a la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives

El Pla Municipal de Drogodependències 2018 conté programes de sensibilització, de prevenció escolar i de prevenció selectiva amb població de risc
Imagen 1
La regidoria de Servicis Socials de l'Ajuntament de Sagunt disposa d'una Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA). Per al manteniment d'esta unitat, s'ha sol·licitat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública una subvenció per import de 41.886 €. El cost total del manteniment de la unitat de 52.357 € i a diferència entre el cost total i la subvenció que finalment concedisca la Conselleria serà d'aportació municipal.
 
La UPCCA està inclosa en el IX Pla Municipal de Drogodependències aprovat pel Ple municipal. Les accions que es desenvolupen van dirigides a tota la població del municipi de manera directa o indirecta, però tractant-se d'un pla de prevenció, es prioritzen les intervencions dirigides a la població més jove.
 
La regidora de Servicis Socials, Mónica Caparrós, assegura que l'objectiu és “intentar retardar l'edat en la qual es generen els primers conats, òbviament, com més es tarde a caure en certs comportaments menor serà el dany que estos produïsquen. El contacte continu i directe amb els i les més jóvens fa d’este departament un espai que s'adapta ràpidament a les necessitats de la població que atén”. Caparrós afig que enguany “s'ha reforçat amb una línia de prevenció d'addiccions tecnològiques”.
 
Del total de les accions desenvolupades, el 50% van dirigides directament als i les jóvens i un 13% estan dissenyades per a famílies amb fills i filles jóvens. Durant 2017, el Pla Municipal ha cobert no solament el sector infantil, adolescent i juvenil, sinó també el sector adult.
 
Les accions previstes per a enguany són els programes de sensibilització formant a mediadors perquè es dirigisquen a les comissions falleres i a les penyes taurines de la localitat, treballant juntament amb la delegació de Festes; el servici d'informació comunitària, basat en les intervencions de difusió col·lectiva; i la campanya “Dóna'ls temps a créixer”, dirigida a famílies amb fills i filles en edat de risc de l'inici del consum d'alcohol, locals de venda i consum d'alcohol i forces de seguretat amb la finalitat de retardar l'edat d'inici en el consum d'alcohol, si este es produix.
 
El programa de prevenció escolar desenvoluparà accions de prevenció universal en l'ESO i una escola de prevenció per a pares i mares. A més, el programa de prevenció selectiva amb població de risc que s'encarregarà de la prevenció escolar específica, d'un programa d'intervenció individual i familiar, així com fomentar les habilitats per a la vida en el temps lliure. D'altra banda, s’engegarà l'observatori d'indicadors en l'aparició de trastorns addictius que permeten a la unitat la planificació de les accions a desenvolupar amb caràcter general de cara al pròxim any.