Després dels Capvespres a La Casa Penya d'este estiu, el centre d'educació i voluntariat ambiental a la marjal d'Almardà-Almenara obri les seues portes els caps de setmana per a descobrir i gaudir d'una manera especial esta zona humida Ramsar. La primera cita d'esta tardor organitzada per la Comissió d'Educació Ambiental d'Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre i l'Ajuntament de Sagunt va consistir en una marató ornitològica i un contacontes infantil, realitzats ambdós el passat cap de setmana. Per als pròxims mesos de novembre i desembre se celebrarà a La Casa Penya un anellament en família, un taller infantil i un col·loqui sobre l'aigua.
El passat diumenge 6 d’octubre es va celebrar la primera activitat especial de la tardor a La Casa Penya. Concretament, Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i el suport de Caixa Popular, Tundra Ediciones i el Grup Au d’Ornitologia, va convocar la II Marató Ornitològica de la marjal d’Almenara. A més a més, al mateix temps que la marató, La Casa Penya va ser l’escenari del contacontes infantil Porfirio i Cornalina, representat per La Niñacristal.
En la II Marató Ornitològica de la marjal d’Almenara van participar 35 aficionats i aficionades a l’observació d’ocells, agrupats en set equips, que van identificar en total 115 espècies diferents d’aus en este aiguamoll Ramsar. L’equip guanyador va ser el de Los Milanos Negros, que va sumar 93 espècies, seguit de Voltors de Senill amb 92. En tercer lloc, va haver-hi un empat a 65 espècies entre l’equip del GER (Grup d’Estudi de Rapinyaires) i el de Los Miguelitos de La Llosa.
Mentre es desenvolupava esta jornada de birding col·laboratiu, La Casa Penya era escenari també del contacontes infantil Porfirio i Cornalina, a càrrec de La Niñacristal. Gràcies a esta activitat teatral, una vintena de xiquets i els seus familiars van descobrir el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), una de les aus més emblemàtiques de les zones humides valencianes.
La pròxima activitat especial a La Casa Penya tindrà lloc el diumenge 10 de novembre, quan, de nou amb el suport del Grup Au d’Ornitologia, celebraran una jornada d’anellament en família per a explicar a grans i menuts en què consistix esta tècnica d’estudi i seguiment de l’avifauna.
A més a més, el diumenge 15 de desembre tindrà lloc el taller infantil Detectius de la Natura, una proposta de Calderona Viva per a aprendre sobre rastres, plomes i petjades de les diferents espècies de fauna que podem trobar a la marjal d’Almardà.
La programació de la tardor a La Casa Penya comptarà també amb una activitat en dissabte amb motiu de la convocatòria trimestral de Viu la Marjal. En esta ocasió serà el 30 de novembre, quan organitzaran el col·loqui On està l'aigua de la marjal? amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a parlar sobre la problemàtica d'este recurs indispensable per a la vida i del que cada vegada trobem més episodis de mancança.
Finalment, esta tardor també hi ha una cita amb la literatura. Concretament, amb el Club de Lectura de La Casa Penya i el llibre El canto de la pardela de la periodista balear Cristina Amanda Tur, qui visitarà el centre mediambiental d’Almardà al desembre amb motiu de la trobada trimestral de lectores del Club de Lectura de La Casa Penya.
Per a participar en totes estes convocatòries cal inscripció prèvia, completant el formulari de cadascuna de les activitats, ja que l’aforament per a cada cita és limitat. Si tens qualsevol dubte, envia un correu electrònic a visitescasapenya@gmail.com.
A més de totes estes propostes per a viure i descobrir la marjal d’Almardà, esta tardor es podrà visitar La Casa Penya la resta de diumenges que no tenen activitat especial d’11 a 13 hores. Els dimecres i els dijous mantenen el seu calendari de visites per a centres educatius i els divendres per a grups d’adults. I els dilluns al matí el voluntariat sénior a La Casa Penya.
Des d’Acció Ecologista-Agró volen agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt per a poder desenvolupar un programa d’activitats tan complet a La Casa Penya.