La XI edició del Mangetsu Morvedre Manga Festival podrà visitar-se el 7, 8 i 9 de febrer
L'il·lustrador castellonenc Artman és l'autor del cartell d'este esdeveniment que acosta la cultura japonesa a la ciutadania
Quico Fernández ha declarat que “per a nosaltres, des del primer minut d’esta legislatura, un dels objectius ha sigut recuperar el festival Sagunt a Escena en la seua màxima dimensió, i evidentment cada any hem fet un pas important. Per a açò ha sigut important la coordinació entre institucions. Evidentment és un festival impulsat des de la Conselleria i amb la novetat de la incorporació de la Diputació. A més, el propi Ajuntament de Sagunt s'ha involucrat col·laborant econòmicament i també participant en la preparació de la programació”.
Fernández ha afegit que enguany “també ha sigut novetat la participació de les empreses que actuen en el nostre àmbit territorial. Una participació que agraïm especialment i que jo crec que és el que passa en molts altres festivals i és importantíssima i ha d'anar a més”.
L'alcalde també ha destacat que enguany el festival acollirà l'estrena mundial d'una òpera: La Brecha, de Jacques Alphonse De Zeegant. “Un fet insòlit en la història del festival Sagunt a Escena”. Fernández ha assenyalat que, malgrat la importància del festival, este segueix sense rebre suport econòmic per part del Ministeri de Cultura. “Hi ha una falta absoluta de suport per part del Ministeri. Ells diuen que tots aquells festivals que realitzen les comunitats autònomes no tenen una subvenció directa, però açò no és cert en el cas del festival de Mèrida ni en el d'Almagro”.
Vicent Marzà ha destacat l'aposta per part de la Generalitat “en un festival que volem que cada dia vaja a més i és per açò que enguany fem una inversió de 200.000 euros per part de l'Institut Valencià de Cultura” i ha recordat que la resta d'inversió, aproximadament 100.000 euros, ho ha fet sobretot l'Ajuntament de Sagunt i la Diputació de València, així com empreses i entitats privades que han patrocinat el festival. L'Ajuntament de Sagunt s'ha fet càrrec directament de tres dels espectacles del Teatre Romà i deu dels inclosos en l'Off Romà, a més d'aportar diferents serveis com també fa la Generalitat Valenciana.
A més, Marzà ha afegit que “enguany hi ha una gran presència de produccions i coproduccions tant públiques com a privades valencianes, i també de caràcter nacional i internacional. La inauguració del festival serà amb l'espectacle De Sukei a Naima, i és important destacar que enguany doblem els espais de l'Off Romà, que és un dels projectes de Sagunt a Escena que volem intensificar per arribar a nous públics. Cada vegada més gent s'acostuma a gaudir de les arts escèniques, i en eixe sentit treballem en l'aposta de redoblar els espais que s'estrenen enguany per primera vegada i, com deia abans, partim d'allò que nosaltres som, per la qual cosa enguany en alguns dels espais els espectacles seran íntegrament en valencià”.
Marzà ha posat “especial èmfasi en la capacitat que està tornant a tenir Sagunt a Escena per captar bona part de l'interès que tenen les arts escèniques. En este sentit, hi ha diferents companyies que vénen a estrenar ací la seua obra, fins i tot estrenes mundials que estic segur que seran del gust de tots. Seguim en eixe treball que l'any passat va ser monogràfic respecte a l'eix que era transversal al voltant del gènere i la feminització, vam seguir treballant també amb l'associació de clàssiques i modernes perquè hi haja una major presència de dones en les professions que fan possible el Sagunt a Escena d'enguany, i seguim treballant per a tenir major visibilitat de les dones”.
Els espectacles en el Teatre Romà començaran amb la posada en escena de l'obra de teatre Sukei a Naima de la companyia La Dependent i l'Institut Valencià de Cultura, el dimecres 19 de juliol. Un dels plats forts d’esta edició serà el concert Vestida de nit de Sílvia Pérez Cruz la nit del divendres 21 de juliol. Però el festival també comptarà amb la presència de la companyia xinesa Tao Dance Theatre que posarà en escena, en una de les dues úniques actuacions a Espanya enguany, l'espectacle de dansa 6 & 7, el dimarts 15 d'agost, així com el del reconegut ballador flamenc Israel Galván, La Fiesta.
Els aficionats a la dansa també tindran el seu espai en el festival amb les representacions de Man Ray de Taiat Dansa, coreografiada per Meritxell Barberá i Inma García, el diumenge 23 de juliol, i l'espectacle de dansa espanyola i flamenc Relleus del mite a la dansa, per part de Marea Danza, el dimarts 22 d'agost. A més, es posaran en escena dues obres de teatre que combinen interpretació física, amb ball i música. D'una banda, el dimecres 26 de juliol s'estrenarà l'obra Amazones de Andanzas-TNT, i el divendres 12 d'agost, la companyia Sennsa Teatre Laboratori posarà en escena Dead Hamlet, una versió lliure del clàssic de Shakespeare.
Off Romà
A totes estes activitats se li sumen les representacions que, com l'any passat, oferirà Saguntum Civitas, així com les obres artístiques que la Tira de Dons ha preparat com a novetat per a esta edició i que s'exposaran al llarg del carrer del Castell des de la Plaça Major fins a la plaça Facundo Roca.
L'il·lustrador castellonenc Artman és l'autor del cartell d'este esdeveniment que acosta la cultura japonesa a la ciutadania
Esta actuació té com a objectiu garantir la seguretat de l'edifici, joia del patrimoni industrial, per a posteriorment obrir-lo a la ciutadania
50 reproducciones d’obres del Museo Nacional del Prado arriben als jardins de la Gerència en una exposició única