Torna a Sagunt la Mostra Novembre Negre amb més cinema, teatre, gastronomia, música, exposicions i videojocs

Es projectaran 19 pel·lícules i destaca la presència del director espanyol Fernando León de Aranoa, premi NN’18


La Mostra Novembre Negre compleix la seua IX edició amb un conjunt d'interessants propostes del gènere negre. Els organitzadors de NN´18, la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt, en col·laboració amb la Regidoria de Cultura i les Associacions Culturals Philip & Sam i Nautilus ofereixen quasi un mes complet d'activitats culturals. L'esperit és el de les anteriors edicions, lúdic, d'entreteniment i diversió, sobre de la temàtica noir, amb un menú basat en el millor de la temporada en el que a cinema es refereix, juntament amb tot un conjunt d'iniciatives associades al gènere: exposicions, còmic, gastronomia, música o teatre, en un festival per a tots els públics i gratuït. 

El regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, “seguim amb un festival que creix cada any i explora nous formats, però sempre sense eixir-nos de la passió pel gènere negre. El cinema torna a ser el màxim protagonista, amb fins a 19 pel·lícules, però mantenim la part literària, el còmic, la gastronomia, teatre, música, exposicions i fins a videojocs, que és la novetat d'enguany. I damunt amb la presència d'un dels millors directors espanyols en l'actualitat, Fernando León de Aranoa, que ve a presentar-nos la seua última pel·lícula”. 

Les pel·lícules de gènere negre d'última fornejada ocupen la part central de la Mostra, que pretén reflectir el cinema que es factura al llarg del planeta. A diferència de l'any passat, on va haver-hi grans títols espanyols de gènere en la cartellera, molts d'ells premiats amb Goyas i en Festivals, esta temporada ha sigut més fluixa en pel·lícules espanyoles negres, però comptem amb un títol imprescindible: Loving Pablo, amb una excel·lent interpretació de Javier Bardem –com el sanguinari narcotraficant Pablo Escobar- i de Penélope Cruz – que interpreta a Virgínia, el seu amant i estel televisiu. Precisament, cal destacar la presència en el Festival de Fernando León de Aranoa, al que es premiarà pel seu excel·lent treball d'adreça en Loving Pablo. Guanyador de tres Goya a la millor adreça (per Família, Barri i Els dilluns al sol), vindrà a presentar la seua última pel·lícula, i xarrarà amb els espectadors de la pel·lícula en finalitzar la passada de la mateixa.

La mostra de cinema explicarà també amb pel·lícules negres de vuit nacionalitats diferents, i tres d'elles dirigides per dones. En la “Selecció Cinema Negre” hi ha títols transversals sobre el gènere, com la prostitució en Alanis o els drets civils a Detroit. Potents pel·lícules que s'han quedat fora dels circuits comercials de distribució, com la txeca La Frontera, la colombiana Matar a Jesús o la italiana La chica de la niebla. Sumem a estes produccions el millor de l'any estrenat en els cinemes espanyols: Barry Seal, Asesinato en el Orient Express, La suerte de los Logan, El tercer asesinato, En realidad, nunca estuviste aquí o El Cairo Confidencial.

El cinema es completa amb la secció d'homenatges i de clàssics. És el cas de l'homenatge a Jeanne Moreau, amb La novia vestia de negro i Ascensor para el cadalso, la projecció de Bullit en la seua 50 aniversari, o el clàssic contemporani amb la pel·lícula Asesinos Natos. Els homenatges es completen amb Chinatown i amb el clàssic de l'Associació Nautilus, que comptarà amb Tornada al passat en la seua programació. La part cinematogràfica es completa amb la pel·lícula infantil Sherlock Gnomes.

VI EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CURTMETRATGES NEGRES

A més d'aquestes 19 pel·lícules, en matèria de setè art, cal destacar la presència en el Novembre Negre de la VI Edició del Festival Internacional de Curtmetratges Negres, una de les banderes de NN, un concurs que l'any passat va aconseguir el centenar d'inscripcions d'una vintena de països. I amb un apartat que com sempre potencia la creativitat dels joves realitzadors saguntins: el NN24hores, un concurs audiovisual en el qual es premia l'enginy i la rapidesa dels directors/as locals.

CONCURS D'ESCRIPTURA RÀPIDA NN18

L'apartat de concursos es completa amb el Concurs d'Escriptura Ràpida NN18, que tindrà lloc el 4 de novembre en el Casal Jove (les bases per a participar estan en la web www.novembrenegre.es ) i el Concurs de Microrrelats IES NN18, en la qual podran participar els alumnes i alumnes dels centres de secundària de Sagunt.

Per a completar esta IX Edició de NN, hi haurà un apartat dedicat al còmic. Comptarem amb la presència de Mikel Santos “Belatz”, guionista i dibuixant d'una novel·la gràfica sobre el falsificador Lucio Urtubia. Amb ell xarrarem sobre este treball i la seua relació amb Lucio, al que va entrevistar durant vuitanta hores, i el resultat de les quals ha sigut “El Tesoro de Lucio”, publicat per Txalaparta Editorial. Més que un teòric, Lucio Urtubia és, abans de res, un home d'acció. La seua vida ha sigut una lluita constant i, en contra del que pensen moltes persones, eixe és el seu llegat, el tresor de Lucio. Basant-se en interminables xarrades i entrevistes amb l'anarquista navarrés, Belatz recrea amb nitidesa i minuciositat les accions, llocs, personatges, successos i atmosferes que han marcat la vida de Lucio. Convertit ja en el seu biògraf oficial, l'il·lustrador pamplonés ens narra les seues vivències més conegudes i les aventures més desconegudes: la seua infància en Cascante, les primeres expropiacions de bancs, la forma de escapar-se de la policia, qüestions familiars i personals, la coneguda negociació amb el Citibank, les formes de passar la frontera… Tot, o quasi tot, queda reflectit en estes pàgines plenes d'acció. Perquè, com ens recorda aquest anarquista irreductible, “un revolucionari que no fa res és com un capellà”. Divendres 23 a les 19:15 hores en la Llibreria El Port.

MÚSICA I TEATRE
 
I la música no pot faltar en aquest festival que ocupa tot el mes de novembre. Per a este NN18 la banda valenciana ‘Sènior i el Cor Brutal’ oferirà directe en el Saló del Casal Jove, la seu principal de la Mostra. "Sènior i el Cor Brutal" és el grup valencià liderat per Miquel Àngel Landete. Naix a València en 2009 i amb el seu primer disc "L'experiència gratificant" el qual preparen a Uruguai, barregen en Louisville i masteritzat en Nashville, tot un recorregut que va donar lloc a un disc mític per al grup. Amb este treball, Sènior i el Cor Brutal, aconseguixen els seus millors crítiques i se'ls atorga el premi Ovidi Montllor a la millor cançó, El signe dels temps integrat en el seu primer disc. Amb els seus temes en valencià, la seua ciutat natal no és el seu únic camp de batalla sinó que tenen seguidors per tot el país. El quartet ho completen Endika Martín (veu, guitarra i teclats), Juanlu Tormo (veu i baix) i Rafa Ferreiro (veu i percussions). Sènior i el Cor Brutal aterren en NN amb el seu so folk-rock pròxim al country, la qual cosa es coneix com a Americana i que la banda ha rebatejat com a Valenciana, amb l'experiència que atresora portar més d'una dècada tocant junts. Dissabte 10 de Novembre a les 20 hores. Entrada amb invitació. Aforament limitat.

Com tots els anys, la Mostra compte també amb teatre. La companyia valenciana ‘Noir Produccions’ torna al NN dos anys més tard de la seua funció “La Soga”, i tornen amb una altra adaptació del mestre del suspens, el gran Alfred Hitckock: Un crimen perfecto. L'actriu i directora Íria Márquez s'ha encarregat de donar-li taules a l'original cinematogràfic, una història sobre l'encàrrec d'un assassinat. La trama principal és l'armadura insubstituïble, però Iria introdueix un nou personatge, Jane Wilkins, una escriptora de novel·les de detectius, amb clares reminiscències a Agatha Christie. L'elenc està format per Raquel Ortells, Dario Torrent, José Domenech, Rosa López i Jaime Vicedo.

EXPOSICIONS

I també hi ha espai per a les dues exposicions, una dedicada al mestre Vázquez Montalbán, organitzada per la regidoria de Cultura, i una altra a Raymond Chandler. La primera, sobre el personatge Pepe Carvalho, una mostra col·lectiva fa un recorregut pels llibres de la col·lecció de Pepe Carvalho; a cada artista se li va facilitar un exemplar de la sèrie perquè fera l'obra, i cadascun d'ells ha representat situacions o sensacions que el mateix li evocava. Les obres han sigut realitzades sobre paper, en homenatge al propi paper del llibre. En l'exposició participen més de 40 artistes contemporanis, que pretenen reivindicar la figura d'este magnífic escriptor. Es tracta d'una mostra que reuneix una gran selecció d'artistes, entre les quals es troben els noms més representatius de l'art visual contemporani d'Espanya que s'inspiren en el famós detectiu, com Plensa, Uslé, Rierol, Feito, Leiro, Ballester, Ciria, Moix, Broto, el Genovés o Lamas. A través de la segona exposició, Raymond Chandler a Hollywood, ens endinsem en les sorts i infortunis que Chandler va patir en les adaptacions cinematogràfiques de les seues novel·les, moltes d'elles amb guions del propi Chandler. El sueño eterno, La dalia azul, El largo adiós o Adiós muñeca, són alguns dels grans clàssics que es van estrenar en la gran pantalla. Coneixerem els llocs que van deixar petjada en R. Chandler, els hotels on va residir i la casa de la Joia on va escapar finalment de la tirania dels grans estudis i de la ciutat de Los Angeles, escenari de molts dels seus grans títols.

SOPAR CARVALHO EN EL RESTAURANT CANDELA

Les activitats del festival es completen amb el tradicional Sopar Carvalho com a homenatge a Manuel Vázquez Montalbán. De nou el restaurant Candela acollirà aquesta activitat, el divendres 23 de novembre. Els tiquets podran adquirir-se en la Llibreria El Puerto, Llibreria Arco i la Llibreria Tres en Ratlla al preu de 30 euros. El menú estarà disponible a principis de novembre en la web de la Mostra: www.novembrenegre.es .

JOCS I TALLERS

I també queda espai per als jocs i tallers, amb tornejos del videojoc L.A. Noire, a més de jocs en viu. En este últim cas, es tracta de la denominada Escape Room, una de les novetats del NN. Un joc lúdic pensat per als nostres més joves. També per a ells tindrem dos interessants tallers: Taller de Doblatge de pel·lícules negres i Taller de Curtmetratges Negres.

Consultar més informació en la web: www.novembrenegre.es , en el programa de mà de la Mostra o en el Casal Jove.

El Castell de Sagunt tindrà un nou pla director

23 de gener 2025

Darío Moreno ha mantingut una reunió amb la subdirectora de l'Instituto del Patrimonip Cultural de España per a coordinar futures actuacions en el patrimoni històric del municipi