Tres estudiants de l'IES Jorge Juan participaran en les Estades en Mauthausen-Gusen promogudes per la FVMP

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies finança el viatge i l'estada de tres estudiants i un docent que segurament tindrà lloc del 5 al 9 de maig

El projecte presentat per la regidoria de Memòria Història i Democràtica de l'Ajuntament de Sagunt per a l'activitat Viatge i estada d'estudiants en Mauthausen - Gusen (78 aniversari), dins del programa Memòria: convivència democràtica, ha resultat seleccionat per part de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Este projecte correspon al treball realitzat per l’IES Jorge Juan a través del seu departament de Geografia i Història i de la professora Mª Victoria García Castelló.

En eixe sentit, la FVMP finançarà el viatge i l'estada de tres alumnes o alumnes i un/a docent, el qual previsiblement es realitzarà del 5 al 9 de maig.

El regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro, ha volgut recordar «en Mauthausen van patir la concentració i l'extermini més de 10.000 republicans espanyols, dels quals van morir 5.000, entre ells quatre saguntins». Per això ha explicat que l'objectiu d'esta mena de programes és «sensibilitzar als estudiants perquè coneguen de primera mà l'experiència de l'horror del nazisme, dels totalitarismes i dels fanatismes. I també la necessitat de continuar reforçant el nostre sistema democràtic».

Tal com asseguren en el document del projecte, Sagunt «va patir de primera mà la guerra civil, especialment el Port de Sagunt, donada la seua situació i indústria estratègica. A més, després de la fi del conflicte armat, molts dels seus veïns van ser represaliats pel règim feixista espanyol posterior. Este règim no es pot sostraure del context europeu i de fet quatre dels nostres veïns, Ramón Agustí Hervás, Juan Barberá Sola, Francisco García Aucejo i Andrés Villaplana Rius, van ser víctimes dels camps de concentració nazi».

En eixe sentit, «l'Ajuntament de Sagunt i diferents agrupacions civils del municipi i de la comarca, s'han bolcat en el reconeixement de les víctimes del feixisme i nazisme i en la creació d'una memòria històrica de reconeixement de les persones que van lluitar per la democràcia i de les víctimes per esta lluita com es pot observar en l'àmplia hemeroteca», puntualitza.

Tal com s'explica en el document, «l'Escola, i en este cas l'Institut Jorge Juan, són reflex de la societat en la qual es viu. Així el centre seguix la tendència marcada per l'Ajuntament i la sensibilitat de la societat democràtica. En concret, el Departament de Geografia i Història programa nombroses activitats que, si bé en els últims anys s'han vist frenades pels protocols COVID, van encaminades en la construcció d'una Memòria Històrica en el nostre context democràtic».