Factory Town, Sagunt en l'era dels Peaky Blinders és un projecte de Sagunt Turisme que s'inspira en fets reals ocorreguts en el Port de Sagunt entre 1928 i 1963. L'acte de presentació d'esta ficció sonora ha tingut lloc en la Nau d'Efectes i Recanvis i han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la regidora de Turisme, Natalia Antonino.
El projecte consistix en una ficció sonora que acompanyarà als qui visiten la ciutat industrial i s'emmarca dins del conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Sagunt. Este format que se situa entre l'audioguia i el pòdcast de ficció, tal com expliquen des del departament de Turisme, està disponible a través de la seua pàgina web i conta la història de la descendent d'una treballadora de l'antiga Compañía Siderúrgica en el seu viatge per a conéixer la vida de la seua besàvia.
El crack del 29, el moviment sindical, la Guerra Civil o la postguerra són alguns dels moments que travessa el relat, al mateix temps que guia als visitants pels principals escenaris del patrimoni industrial actual: el Forn Alt nº2, el Taller d'Efectes i Recanvis, el Casino i el Barri Obrer, entre altres.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno ha comentat que sempre cal trobar noves maneres de diferenciar el municipi i esta ficció sonora és «innovació en el sentit pur». Moreno també ha recalcat que és un «element original» que no es dona a la Comunitat Valenciana: «Ens permet valorar el nostre patrimoni industrial incorporant elements d'eixe patrimoni que ja no veiem, però que també formen part de la nostra història». Finalment, l'alcalde ha puntualitzat: «Això també va en la línia de l'estratègia de tindre incorporades les noves tecnologies com a part dels nostres productes turístics, però també de generar dades que ens servesquen per a poder prendre millors decisions a futur».
La regidora de Turisme de Sagunt, Natalia Antonino, ha expressat: «A través dels set capítols de Factory Town, els qui ens visiten no sols coneixeran el nostre increïble patrimoni industrial, sinó que també s'emportaran un trosset de la nostra història per sempre».
Així mateix, Antonino ha explicat que el format està dissenyat per ser escoltat mentre es visita la ciutat, però també pot servir de reclam per les persones que ho escolten a les seues cases i desperte interés per visitar el Port de Sagunt. A més, la regidora ha afegit: «És la nostra missió que el patrimoni industrial compte amb eines de promoció i una posada en valor a l'altura. Esta ficció sonora suposa una fita en la comunicació turística per a la ciutat».
Este projecte pioner es donarà a conéixer al públic local, demà divendres 10 de novembre, entre les 16 i les 20 hores en l'albereda del Port de Sagunt. On el punt d'informació serà un cotxe d'època, amb el qual poder fotografiar-se en l'era dels Peaky Blinders i descobrir la història d'una de les últimes Factory Towns del segle XX d'Espanya.
Els qui assistesquen gaudiran de manera gratuïta d'este esdeveniment que comença a les 17.30 hores. Tan sols hauran de portar el mòbil per a pujar les fotos a Instagram etiquetant a @saguntoturismo i #saguntoturismo, així com uns auriculars per a descobrir esta interessant història.
Sagunt Turisme oferirà este cap de setmana dos visites guiades gratuïtes al patrimoni industrial integrades en esta ficció sonora. Es reserven en la web de turisme i tindran lloc este dissabte 11 i diumenge 12 de novembre a les 11.30 hores. Cal esmentar que partixen de l'oficina de Turisme del Port de Sagunt i és necessari portar auriculars.
Amb Factory Town, Sagunt en l'era dels Peaky Blinders la delegació de Turisme continua apostant per crear una oferta turística equilibrada entre tots dos nuclis, al mateix temps que busca desestacionalitzar el turisme.