Unanimitat contra la cultura de la violència sexual

La moció proposada per ADN Morvedre condemna la cultura de la violència sexual i insta el Govern Central a complir amb els compromisos del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere
Imagen 1
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar amb els vots a favor de tots els regidors de la corporació condemnar la cultura de la violència sexual. La moció proposada per ADN Morvedre contempla instar el Govern Central a la creació d'una llei integral per a la protecció del dret a la llibertat sexual i que complisca amb les mesures incloses en el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere, així com amb els compromisos econòmics ratificats en el pacte.

La moció presentada en el ple pel regidor d'ADN Morvedre, Pablo Abelleira, expressa que la violència sexual s'impregna a través de xicotets detalls com a anuncis que disfressen la submissió com un desig o a través de la negació constant de la sexualitat com una part inherent de la persona i per tant de les dones. Tot açò conforma la cultura de la violació.

Esta cultura, vincula les relacions sexuals no consensuades al teixit cultural d'una societat, on les visions del món patriarcal, barrejades amb la misogínia i la desigualtat de gènere, es transmeten de generació en generació, donant lloc a l'acceptació social i institucional de la violació.

L'acord plenari esmenta que es poden trobar des d'acudits sexistes que fomenten la falta de respecte per les dones i un menyspreu del seu benestar, fins que una víctima de la violació puga ser culpada per haver sigut violada per la forma en la qual vestia o actuava. Este cas de violació o assalt sexual és qüestionat per la policia, l'hospital o fins i tot en la cort, amb preguntes que suggerixen que la víctima ha fet alguna cosa, actuant de certa manera, o portant una roba que poguera provocar el perpetrador, dient així, que les transgressions contra la víctima son per culpa de la víctima.

Igualment s'arreplega en la moció que la condemna de “La manada”, torna a reafirmar que la cultura de la violació arriba a cada racó d'esta societat, incloent l'àmbit jurídic. Per açò diu, que és interessant analitzar a través d'este cas els valors de la cultura de la violació que encara campen al seu gust en la nostra societat. Eixa cultura que convertix una dona violada i humiliada “en el centre” d'una orgia consentida entre cinc xics i una xica, on “ella participava al 100%” segons els agressors.

Segons s'afirma, s'ha comprovat que el Codi Penal no protegix de forma efectiva les dones de les violacions ni de les múltiples expressions de violència a les quals han d'enfrontar-se. Doncs hi ha hagut molts casos en els quals des dels diferents àmbits judicials i mediàtics s'ha culpat a la dona agredida, presentant com a prova admissible la “vida normal” de la víctima després de l'agressió.

Com a societat, cal deixar de centrar-se a ensenyar les dones com protegir-se per a ensenyar els xics a no violar, i bandejar la idea que elles ja estan advertides, que els homes violen, per la qual cosa si ocorre una agressió és perquè s’ho estaven buscant o els han provocat.

Per tot açò, ADN Morvedre s'ha compromés a prendre mesures des de les seues competències i fomentar-les en el si de l'equip de govern i en l'Ajuntament de Sagunt, realitzant campanyes de prevenció i actuació en casos de violència sexual, detectant les males pràctiques publicitàries que cosifiquen la dona o donant a conéixer la Declaració de Drets Sexuals de 1999.