Unanimitat en la declaració per l'oci educatiu “Ens reunim amb altres valors”

En el ple ordinari celebrat ahir 29 de maig en l'Ajuntament de Sagunt, la regidoria de Joventut va proposar la declaració per l'oci educatiu
Imagen 1
En el ple ordinari celebrat ahir, 29 de maig, l'Ajuntament de Sagunt va aprovar per unanimitat la declaració d'oci educatiu “Ens reunim amb altres valors” proposada per la regidoria de Joventut per a donar suport a les activitats d'oci educatiu dirigides a la infància, l'adolescència i joventut. Esta declaració es va elaborar en la I Trobada d'Oci Educatiu de la Comunitat Valenciana, organitzada per l'Institut Valencià de Joventut (IVAJ) els dies 14 i 15 d'abril de 2016. Cal esmentar que la regidoria de Joventut ja porta temps implantant les prioritats que conté esta declaració.

El primer punt d'esta declaració pretén fomentar la participació en les activitats d'oci educatiu als xiquets, xiquetes, adolescents i joves, considerant-los com a protagonistes actius, i no com a simples consumidors passius. 

En el segon punt se sol·licita que des dels ajuntaments, les entitats i les institucions públiques, es fomenten els programes i activitats d'oci educatiu, els quals potencien els valors educatius com la garantia d'igualtat i progrés social, i que a més impulsen accions relacionades amb la igualtat d'oportunitats i tracte, respecte per la diversitat, la convivència intercultural, la lluita contra la xenofòbia i l'educació en els drets humans, i que també es reconega i done suport a les entitats i col·lectius que ja realitzen projectes en este sentit. 

En el tercer punt s’exigix a l'administració que regule les activitats d'oci educatiu, amb la finalitat d'assegurar una qualitat pedagògica, la presència d'una educació de valors, la intencionalitat educativa, la seguretat i la protecció necessària i, que a més, treballen per a evitar l'intrusisme en el sector.

En el quart es demana que les activitats d'oci que es realitzen compten amb els elements de seguretat i protecció adequada, és a dir, que compten amb una assegurança de responsabilitat. També exigixen que es garantisca la formació del personal que intervé i la inspecció dels espais i dels equipaments de l'activitat.

En el cinqué punt es pretén que s'enfortisquen els mecanismes de participació, perquè la població adolescent i juvenil trobe en les activitats d'oci educatiu, una oportunitat per a triar i desenvolupar lliurement les seues pròpies iniciatives.

En el sisè es demana que es garantisca que les persones que intervinguen en estes activitats ja siguen professionals o voluntàries, ho facen de manera coordinada i que, a més, compten amb la formació i competències necessàries.

En el penúltim punt es pretén donar suport al voluntariat juvenil com a forma privilegiada de dinamitzar les activitats de l'oci educatiu.

En el huité, i últim punt d'esta declaració, es reivindica que es promocionen i difonguen les activitats d'oci educatiu, realitzades en els diferents contextos socials, culturals, esportius, etc.