LLUITA CONTRA LA POBRESA INFANTIL

Sagunt, primera ciutat de la Comunitat Valenciana adherida a l’Aliança País Pobresa Infantil Zero

L'alcalde de Sagunt ha estat este matí en la Moncloa signant esta aliança amb l'Alt Comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil que, a més, situa a Sagunt com una ciutat d'aplicació preferent per a les polítiques que desenvolupe este òrgan

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha firmado este matí l'adhesió a l'Aliança País Pobresa Infantil Zero amb l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil en la Moncloa. Això situa a Sagunt com la primera ciutat de la Comunitat Valenciana que s'unix a este acord. En eixe sentit, Sagunt serà, també, una ciutat d'aplicació preferente per a les polítiques que desenvolupe l'Alt Comissionat. L'adhesió a esta alianza, en la cual ja hi ha més de 150 entitats i empreses adherides, va ser aprobada en la Junta de Govern Local.

«Hui, Sagunt ha entrado a formar parte de l'Aliança contra la Pobresa Infantil. Una alianza que es promou pel Govern d'Espanya i que va començar treballant amb el tercer sector, amb associacions i ONGs, però que a poc a poc ha anat creixent i que ara també és important que agafe un impuls de la mà del municipalisme, de la mà de totes les ciutats i pobles d'Espanya» , ha manifestado Moreno.

Segons ha explicat l'alcalde, l'Alt Comissionat està promovent diferents programes, alguns d'ells a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), uns altres amb les Comunitats Autònomes, però «pensant semper en les ciutats i municipis d'Espanya i, particularment, en aquelles que estan subscrites» .

A l'alcalde l'han acompanyat els regidors delegats de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, i la regidor delegada de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano.

«Ja duem a terme polítiques des de diferents departaments, per això els regidors dels àmbits de Joventut i Infància, Serveis Socials i Cooperació Internacional han sigut presents també en la signatura d'este conveni. I entenem que és una política transversal que hem de dur a terme per part de l'Ajuntament des dels diferents departaments, però també és important que existisca, com dic, eixa aliança col·lectiva que vaja molt més allà», ha puntualitzat.

Actualment estan treballant en tres programes diferents. El primer d'ells contra l'Obesitat Infantil, ja que dades confirmen que en les famílies vulnerables un 40% dels xiquets estan en situació d'obesitat. Un altre programa d'aprenentatge en l'àmbit digital, específicament en l'àmbit professional/laboral perquè els xiquets i xiquetes de famílies vulnerables no tinguen problemes a l'hora d'incorporar-se al mercat laboral per no tindre eixe tipus de capacitats.

Una altra iniciativa que s'ha comentat durant la reunió i a la qual Sagunt podria sumar-se és sobre l'obertura dels patis escolars com una manera de promoure l'esport i l'oci per a aquelles famílies que no tinguen tants recursos, d'eixa manera els xiquets i xiquetes no es queden a casa veient la televisió i se'ls oferix la possibilitat d'anar a altres llocs a jugar: «Una cosa en la qual nosaltres ja estem treballant, però que és interessant saber perquè, el dia de demà quan llancen esta iniciativa, nosaltres podrem sumar-nos gràcies a estar dins d'esta aliança i que, amb això també, puguem obtindre recursos públics per a dur a terme estes iniciatives», ha comentat l'alcalde.

L'Aliança País per la Pobresa Infantil Zero té com a propòsit fomentar la participació i la creació d'aliances del conjunt d'actors socials per a treballar per una visió comuna: una Espanya en la qual tots els xiquets, xiquetes i adolescents tinguen les mateixes oportunitats de futur sense importar les condicions del seu naixement.

«És un gran dia per a avançar en polítiques d'inclusió, en polítiques de treball per a les persones més desfavorides i que, per descomptat, jo crec que és un tema de dignitat humana i de dignitat de la nostra democràcia», ha conclòs Moreno.

Para poder abordar las múltiples dimensiones de la pobreza infantil -educativa, nutricional, cures, habitatge o bretxa digital- és imprescindible la colaboración de todos los actores mitjançant estratègies eficaces que tinguen en compte les necessitats de la infància vulnerable.