El grup artístic Art al Quadrat, format per les germanes Gema i Mònica Del Rey, ha presentat el projecte Jo Sóc – Homenatge als dones rapades que tindrà lloc en el Camí Reial de Sagunt el pròxim diumenge 5 de novembre. Este projecte, que compta amb la col·laboració de les regidories d'Igualtat i de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, tracta de fer un reconeixement a estes dones anònimes per les vexacions patides, tractant de posar-les nom i rostre de la mà de dones actuals que vulguen fer-les visibles a través de l'acte simbòlic de rapar-se el pèl públicament.
En esta presentació, Art al Quadrat ha demanat a la ciutadania col·laboració amb el projecte fent-los arribar informació sobre les dones que van patir humiliacions durant el franquisme; participant en l'obra artística on recrearan els actes rapant-se el pèl en senyal de solidaritat amb elles o agranant el Camí Reial fins a l'estació de tren, i compartint esta informació amb gent que puga conèixer històries relacionades. Per a això, posen a la disposició de la ciutadania el correu electrònic art2@artalquadrat.net, el telèfon 669 18 36 04 o el perfil de Facebook artalquadrat.
El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha destacat que este projecte “artístic i creatiu persegueix la restitució de la memòria i la dignitat d'aquelles dones silenciades per la història i represaliades per un govern franquista i feixista mitjançant la violència social i la humiliació pública”. A més, ha fet una crida a aquelles persones que hagen viscut o que tinguen coneixement “de les dones que van ser represaliades i humiliades públicament ja que és molt important recuperar la memòria històrica que ha sigut silenciada”.
Per altra banda, la delegada d'Igualtat, María Giménez, ha declarat que des de la seua àrea “donarem suport a este merescut homenatge en forma de projecte, a totes aquelles dones que van patir estos càstigs, així com tortures, violacions i morts sota el jou del dictador”. La regidora ha promès que este projecte “serà difós i inclòs dins de la nostra programació de novembre, en les accions que junt a d'altres entitats, col·lectius i associacions, prendrem durant tot este mes en commemoració del 25N Dia Internacional Contra la Violència de Gènere”. D'igual manera que el regidor de Cultura, Giménez ha demanat a totes aquelles persones que tinguen coneixement d'estos fets “col·laboren a fer memòria perquè en eixa època se'ls tapava la boca i ara en temps de democràcia i llibertat cal recordar-ho ja que el que no es conta no existeix”.
El projecte Jo Sóc – Homenatge als dónes rapades naix de les dos artistes com a record “d'una violència oculta amb falta de reconeixement que, per contra, va tractar que les dones, que havien transgredit el seu paper de feminitat tradicional, reberen un escarn públic que les degradava i humiliava davant de tota la població”, segons les components de Art al Quadrat. Entre els càstigs, recorden Mònica i Gema, “li'ls hi rapava el pèl, li'ls hi donava de beure oli de ricí i eren passejades pels carrers cèntrics del poble o la ciutat”. A més, el projecte té com a finalitat formar part d'una exposició sobre estes dones en el Museu de la Il·lustració de València (MUVIM) el març vinent de 2018.
Biografia de Art al Quadrat
Art al Quadrat naix com a grup artístic en 2002 de la mà de les germanes Gema i Mònica Del Rey Jordà, naturals de València però residents a Sagunt. Són llicenciades en Belles arts i titulades en el Màster en Producció Artística per la Facultat de Belles arts Sant Carles de València (UPV). Des de 2013 Mònica és doctora en Belles arts per la mateixa universitat on va obtenir el premi extraordinari de la UPV. Han gaudit de diverses beques de creació artística com les Beques Hàbitat de l’Ajuntament de Castelló en 2013 i 2014 o la Cátedra Arte y Enfermedad de la UPV.
També han rebut beques d’investigació com la FPU (M) 2008- 12, ambdues beques d’excel·lència UPV 2007 i 2010, a més de les Beques Erasmus per estudiar en Lahti Politechnic University a Finlàndia en 2003 i Promoe en la Universidad de Guadalajara, a Mèxic 2005. També han realitzat estades i residències en Barcelona (Fabra i Coats), Viena, Londres, Kassel i Santiago de Compostela (II Encontro de artistas novos 2012). Recentement la seua obra ha sigut guardonada amb el Premio Nacional de Arte Joven Pancho Cossio 2014, Biennal d’Art de Mislata 2016, Arts Visuals Can Felipa 2016, primer premi en la XII convocatoria de Instalaciones de Mujer en el Centro Comarcal de La Cabrera (Madrid) i també el primer premi en el 2º Encuentro de artistas Villalar 2017. Estan representades per la galeria CollBlanc de Castelló.