Dins del cicle d'actes per a promoure la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, el divendres 11 i el dissabte 12 de novembre se celebraran diferents activitats sobre la ciutat islàmica. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, en la presentació d'aquests actes ha manifestat que aquesta iniciativa té un significat especial i important per a donar a conéixer la ciutat islàmica que és poc coneguda: “Es tracta d'una activitat cultural i social perquè la comunitat musulmana i la resta de ciutadans puguem entendre'ns i conéixer-nos, perquè puguem compartir, no solament un passat comú, sinó també un present i un futur”.
L'alcalde ha estat acompanyat per Adel Rifi, del Centre Islàmic Mesquita La Pau del Port de Sagunt, i Abjelaziz Lalonli, de la Mesquita Rahma de Sagunt. Adel Rifi, en representació de les dues mesquites, ha explicat que “tenim com a objectius fomentar l'educació i la cultura islàmica i donar a conéixer la veritat i la cara real de l'Islam.” Rifi ha mostrat el seu agraïment per aquesta iniciativa que els permetrà fer veure a tothom “que formem part d'una mateixa societat”.
El Centre Cívic del Port de Sagunt acollirà el divendres 11 d'octubre a les 19 hores, la conferència “El mestratge de la ceràmica andalusina i la seua projecció històrica. Aspectes tècnics i socials”, que serà a càrrec del director del Museu de la Ceràmica González Martí de València, Jaume Coll. En ella intervindran, a més, Mohamed Echerrat, membre de la Mesquita Rahma de Sagunt; Adel Senhaji Rifi, component del Centre Islàmic Mesquita La Pau del Port de Sagunt; Amparo Sánchez Rosell, de la Plataforma contra la Islamofobia i l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández.
Serà el dissabte quan se celebre, d'una banda, una visita guiada a l’alcassaba islàmica del castell de Sagunt a càrrec de Manuel Civera, a les 10 hores, que partirà des de la porta de l'Ajuntament i a la vesprada a partir de les 18 hores, una fira cultural islàmica en el Passeig Doctor Fleming (Triangle Umbral) a l'altura del Centre Cívic. En aquesta fira podrem gaudir de gastronomia (dolços i pastissos), artesania, cal·ligrafia, etc., a fi d'acostar a la ciutadania al coneixement de la cultura musulmana.
L'alcalde ha destacat aquesta ocasió per a fer un reconeixement a la comunitat musulmana de la ciutat, que és d’unes 2.500 persones, entre residents i veïns amb nacionalitat espanyola: “Un acte de reconeixement oportú en aquests temps que corren alimentats en ocasions per la islamofòbia”.