Cultura programa l'obra de teatre “L’Ànima Bona de Sezuan” de Teatre de l’Abast

L'obra s'interpretarà divendres que ve, 6 de novembre, a partir de les 20.30 hores, en la Casa Municipal de Cultura
Imagen 1
El departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt programa l'obra de teatre “L’Ànima Bona de Sezuan” de Jove Companyia d’Entrenament Actoral/Teatre de l’Abast. La representació, que es realitzarà en valencià, tindrà lloc divendres que ve, 6 de novembre, a partir de les 20.30 hores en la Casa Municipal de Cultura.

“L’Ànima Bona de Sezuan” és una de les grans obres de Bertolt Brecht, un text del repertori universal del teatre del segle XX que en aquesta ocasió ha sigut adaptat i traduït per Lucía Aibar, Nelo Gómez, Margot Mouth, Victoria Míngez, Borja López i Laura Gallego, sota la direcció de Ramón Moreno. Que fan de l'obra una aposta física i impactant, amb lluites, cançons, dansa, marionetes, ombres xineses, manipulació corporal i circ.

Tal com explica la companyia Teatre de l’Abast, ho reprén i recupera molt encertadament en aquests temps d'egoisme, de 'cada un a la seua'. En aquests temps descarnats i sense compassió, la metàfora de Shen-Té / Shui Ta  cobra més actualitat que mai, la història d'aquesta prostituta desitjosa de fer bondat, amb un cor clar com queden pocs, abocada contra la seua voluntat a fer ús de la maldat per a conservar la vida, ens captiva, a nivells que poques històries poden fer-ho. La missió titànica, el pes aclaparador que els tres déus del conte carreguen sobre les esquenes estretes i fràgils d'aquesta ànima bona, abandonada a la seua sort enmig d'un món inhabitable infestat de sers pseudohumans, de paràsits, culpables i víctimes al mateix temps d'un muntó d'injustícies que ofeguen la bellesa que ens rodeja.

La JCEA és un projecte de mecenatge que pretén donar continuïtat i projecció al treball de joves actors llicenciats en Art Dramàtic. Per açò, centra la seua activitat en l'entrenament actoral assumint el concepte de teatre físic i multidisciplinari en classes pedagògiques, en treballs de recerca i en la producció d'espectacles que formen un repertori permanent.
 
L'obra explica la història de Shen-Te, prostituta i, aparentment, un ànima bona que viu a la ciutat de Sezuan, es veurà dins d’un joc de doble moralitat: ajudar els necessitats i evitar al mateix temps que amb la seua cobdícia s’aprofiten d’ella. Al voltant d’aquesta trama, Shen-Te es veurà constantment obligada a recórrer a una cara obscura, la de l’empresari Shui-Ta, a qui tots respecten. La constant pressió dels déus; la impossibilitat d’ajudar la seua única amiga, Wang, l’aiguadera; l’obligació de pagar les despeses del nou negoci; l’amor que li cau com volant del cel i que toca terra més prompte que tard, són les situacions que ha de superar Shen-Te, que, intentant ser bona, no pot evitar ser dolenta. Però, qui pot dir que ha aconseguit ser un ànima bona en cada moment de la seua vida?