Cultura programa quasi 50 activitats per a l'agenda cultural de primavera

Exposicions, autors i autores que participaran en el Cicle Diàleg de Llibres, obres de teatre, música, dansa i activitats orientades a la candidatura del Patrimoni de la Humanitat conformen una variada oferta

El departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat aquest matí l'agenda cultural de primavera, que compta amb una programació variada de quasi cinquanta activitats entre les quals es troben exposicions, autors i autores que participaran en el Cicle Diàleg de Llibres, obres de teatre, música, dansa i activitats orientades a la candidatura del Patrimoni de la Humanitat.

La regidora de Cultura, Ana María Quesada, ha anunciat: «Presentem una nova agenda cultural, a més amb un nou format, que esperem que agrade, perquè és sobretot un canvi de paradigma cultural i en definitiva un nou impuls per a la cultura municipal». Així mateix, la regidora ha contextualitzat que «Sagunt s'està convertint ràpidament en una nova ciutat, més oberta, gran i dinàmica». I ha afegit: «Una ciutat de 70.000 habitants en este moment, dir que en l'últim any hem crescut en 3.000 habitants i el departament de Cultura, conscients com som d'eixa situació, acceptem el repte i llancem una primera programació adaptada als nous temps, més flexible i potent».

Exposicions

La Tira de Dones exposarà La Tira de Dones amb Frida Kahlo del 3 al 27 d'abril a la Casa Municipal de Cultura. Del 5 al 29 d'abril es podrà visitar en el Centre Cultural Mario Monreal l'exposició Morir a Pompeia, de la Universitat de València i emmarcada en la programació de la I Mostra Saguntum in Mare Nostrum.

De l'1 al 30 de maig, a la Casa Municipal de Cultura es podrà visitar l'exposició del Campus Obert a la Ciutadania titulada Portes obertes a la creativitat. L'IES Clot del Moro exposarà eixe mateix mes, del 3 de maig a l'1 de juny, la seua mostra artística Mirem amb uns altres ulls a l'aula d'estudi del Centre Cultural Mario Monreal. Així mateix, del 6 de maig al 5 de juny, el públic podrà visitar Jarque, la càmera i la vida, una exposició del Museu Valencià d'Etnografia, que se situarà en el Centre Cultural Mario Monreal del 6 de maig al 6 de juny.

Al juny, arribaran exposicions a Sagunt com Ciència i humor, de l'Autoritat Portuària de València, que podrà visitar-se del 5 al 31 de juny en el Centre Cultural Mario Monreal, i Instantànies trobades, de Karolina Grazyna Rochowicz i Dagmara Rochowicz, que estarà del 7 al 29 de juny en el Centre Cultural Mario Monreal.

Cicle Diàleg de Llibres

Este cicle, dedicat a la literatura i ja consolidat en la programació cultural del municipi, es realitza en col·laboració amb el departament d'Arxiu i Biblioteques.

Començarà el 10 d'abril a les 19 hores amb l'escriptor Javier Arnau en el Centre Cívic Antic Sanatori i el 17 d'abril serà el torn de Fra Ángel Ramón Serrano.

El 8 de maig participarà Francisco Toledo en el Cicle Diàleg de Llibres; el 15 de maig ho farà Carme Arnau; el 21 de maig «dialogarà» Carmen Amoraga i el 29 de maig ho farà Gregorio Muelas.

El dimecres 5 de juny serà el torn de Pedro Ruiz Castell i el Cicle Diàleg de Llibres conclourà el 12 de juny amb Marta Salvador.

Candidatura Patrimoni de la Humanitat

A més, s'han programat activitats orientades a aconseguir que Sagunt es convertisca en Patrimoni de la Humanitat. A més de l'exposició Morir a Pompeia, hi haurà una conferència en col·laboració amb l'associació Nautilus titulada Gladiatores Saguntini, Pugnate!, a càrrec de María Engracia Muñoz-Santos; el 23 d'abril Iván Fumadó Ortega impartirà la conferència II Guerres Púniques; el 24 d'abril Martín Llorenç Alpont impartirà la conferència Morir en Pompeia. El 25 d'abril, l'escriptor Santiago Posteguillo presentarà la seua obra Maldita Roma.

El 26 d'abril tindrà lloc una concentració de totes les associacions participants en la I Mostra Saguntum in Mare Nostrum abillades amb vestuaris de l'època romana en la Glorieta. Després d'un recorregut es realitzarà una recreació històrica, que consistirà en el ritual d'encendre el foc etern.

El 27 d'abril es realitzaran tallers romans en el Mercat Municipal de Sagunt i hi haurà una degustació gastronòmica a càrrec d'Arquegastronomía. A la vesprada també hi haurà una concentració i una recreació històrica sobre la República romana i Anníbal.

El 28 d'abril es realitzarà una recreació històrica sobre un ritual al déu Bacco, després d'una concentració, i es llegirà el manifest, en el qual es ressaltaran els valors culturals que han arribat fins a l'actualitat.

Teatre i Dansa

La sort es representarà el 12 d'abril a la Casa Municipal de Cultura, a càrrec de Pérez & Disla, i el 19 i 20 d'abril serà el torn d'Ars Dementia/Teatres de la Llum amb Pola: La niña sin nombre. Així mateix, el 26 d'abril serà representarà El perfume del tiempo, de la companyia Cremen Produccions.

El 4 de maig Hongaresa Teatre representarà David i el 10 de maig Cercle de Teatre portarà a Sagunt Retrats del devenir patrio. Las guerras de nuestros antepasados tindrà lloc el 17 de maig a càrrec de Pentación i Passió per Sagunt representarà els dies 24, 25 i 26 de maig Els amors prohibits de Na Ursola i en Joan. Així mateix, el 25 de maig Aescena interpretarà la dansa contemporània Crepuscular.

L'1 de juny serà el torn de Creonte mon amour, de Separatta Teatre, el 7 de juny La Siamesa portarà al municipi Mata Baja i Llorens al Quadrat interpretarà la comèdia Verdades a medias el 15 de juny.

Música

Enric Montefusco inaugurarà este apartat de la programació cultural amb Viaje al centro de un idiota el 13 abril i, el 20 d'abril, Els Ducs du Swing & Eva Slongo interpretaran Jazz Manouche des de París.

Mara Pedro portarà al municipi La princesa del Fado el 3 de maig i l'11 de maig el Cor, Orquestra de Cambra i Big band de la Unión Musical Porteña realitzaran el seu Concert de Primavera. L'11 de maig tindrà lloc el XX Festival Internacional de Tango amb Daniel Binelli, César Angeleri i Delfina Cheb i el 12 de maig, dins de la programació d'este festival, es projectarà el documental Mágico Astor amb col·loquis posteriors d'alguns dels seus protagonistes.

El 18 de maig la Orquestra Lira Saguntina interpretarà el seu Concert de Primavera i el 24 de maig, la soprano Silvia Vázquez interpretarà el concert Conmemoración 25 aniversario. Així mateix, el 31 de maig, Elena Gadel realitzarà un espectacle de cançó i flamenc titulat La dona que envesteix i el 14 de juny, la soprano Marta Estal oferirà un concert líric anomenat Heroidas, cartas y cantos de las heroínas.

Presentació de la programació

La presentació de la programació, que ha tingut lloc este matí en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt, ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Ana María Quesada, i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, a més de representants d'algunes de les associacions que participen en esta agenda cultural de primavera.

La soprano Silvia Vázquez, que interpretarà el concert Commemoració 25 aniversari, celebrarà aquesta fita de la seua carrera professional i ha manifestat: «Hi haurà moltíssimes sorpreses en el concert, en el qual venen cantants de talla nacional i internacional i estic desitjant que arribe eixe dia».

La representant de les dones artistes del Camp de Morvedre de la Tira de Dones, Inma Ortega, ha convidat a la ciutadania a anar a visitar l'exposició.

Ángela Verdugo ha representat a la companyia La Siamesa, que interpretarà Mata Baja, el tancament d'una trilogia que porten 6 anys desenvolupant i les tres obres que la conformen «han passat per Sagunt» i esperen que el públic gaudi «d'este colofó que serà potent».

Des de la Societat Musical Lira Saguntina, Manel Núñez ha presentat el Concert de Primavera de la Orquestra Lira Saguntina i ha animat la ciutadania a participar en «les diferents activitats que puguen anar sorgint durant estos mesos en la societat musical».

Toni Llorens ha representat en la roda de premsa a Llorens al Quadrat, en la qual ha indicat que Verdades a medias, l'obra que interpretaran el 15 de juny i que està inspirada en l'obra El espejo de Lady Windermere, d'Óscar Wilde, serà inclusiva, per la qual cosa la traduiran a llenguatge de signes.

De l'escola de dansa Aescena han participat en la presentació de l'agenda cultural la directora de l'escola de dansa Aescena Magdalena Fuertes i la ballarina Laia Martín que representaran Crepuscular, «que consistix a parlar sobre el final de la vida que també és l'inici d'altres moments».

La renovació dels abonaments és del 25 al 28 de març i els nous abonaments poden adquirir-se del 2 al 5 d'abril. Els abonaments compten amb un 25 % de descompte. L'abonament del Centre Cultural Mario Monreal d'abril-maig-juny 2024 té un preu de 39,75 € i el de la Casa Municipal de Cultura abril-maig-juny 2024 té un cost de 46,50 €.