ARXIU I BIBLIOTEQUES

La família de Julián Negredo Sánchez dona un centenar de fotografies a l'Arxiu Municipal

Es tracta d'una col·lecció de fotografies en paper, majoritàriament en color, amb imatges molt representatives de Sagunt, el Port de Sagunt i el Grau Vell

La família del fotògraf Julián Negredo Sánchez ha depositat com a donació a l'Ajuntament de Sagunt de forma desinteressada una mostra de la seua obra. Des del departament d'Arxiu i Biblioteques de l'Ajuntament de Sagunt han expressat el seu sincer agraïment a María José Piqueras, vídua de Julián Negredo Sánchez, que ha mort recentment. Este fotògraf aficionat va ser premiat a nivell nacional i internacional, a més de ser un conegut i benvolgut veí del Port de Sagunt.

Este matí, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor d'Arxiu i Biblioteques, Roberto Rovira, han rebut a l'Ajuntament a María José Piqueras, qui ha fet lliurament personalment d'algunes de les fotografies de la col·lecció.

L'alcalde ha expressat el seu agraïment per la seua «generositat» a la família del fotògraf per esta donació. «Un material que ara s'incorporarà als arxius de l'Ajuntament i que ja està sent digitalitzat, i que estarà a la disposició de tota la ciutadania». Al que ha afegit que «la mirada de Julián és una mirada de tota la nostra història i de la nostra Ciutat, d'aquells indrets que són únics, i estic segur que també ens ajudarà a que més i més persones coneguen el nostre municipi».

Per la seua part, Rovira també ha agraït esta donació ja que «tot este material donat és de gran valor patrimonial per a la nostra ciutat. No sols per la seua qualitat, sinó perquè són memòria viva del nostre patrimoni cultural, natural i etnològic».

«Des de l'arxiu Municipal ens comprometem a custodiar, registrar i processar totes estes imatges del llegat d'este gran fotògraf que passa a formar part de l'arxiu fotogràfic municipal. Este material serà accessible i estarà protegit perquè siga memòria viva de la nostra ciutat, del fotògraf, de la seua tasca i el seu treball durant anys», ha indicat Rovira.

La col·lecció donada consta d'un centenar de fotografies en paper, majoritàriament en color, amb imatges molt representatives de Sagunt, el Port de Sagunt i el Grau Vell. A més, constitueix una part de l'important arxiu fotogràfic produït per Julián Negredo durant els últims vint anys. La meitat de les fotografies entregades estan muntades sobre paspartú, i des del departament afirmen, com a especialistes, de què es tracta d'un material d'una qualitat excepcional en la tècnica. Entre altres raons, pels productes emprats en els processos de revelat i impressió, pel contingut que representen les imatges de gran valor etnogràfic, i també important, l'impecable estat de conservació en què es troben.

La col·lecció es compon de diverses sèries on es mostren escenes de la vida quotidiana local, celebracions populars, del passeig marítim, les platges i el dic, així com nombrosos llocs recognoscibles per a tots del nostre entorn més pròxim. Destaquen especialment les fotografies dels monuments més emblemàtics amb valor patrimonial, carrerons de la jueria, el Calvari, així com nombroses façanes i elements de l'arquitectura civil que ens donen mostra de la sensibilitat de l'autor per estos temes.

La relació del departament d'Arxiu i Biblioteques amb el fotògraf Julián Negredo es va iniciar al novembre de 2017 quan a la Sala del Centre Cívic l'artista va protagonitzar l'exposició Creativitat i colors. 5 x 5 + 8 + 7. La mostra antològica contenia una sèrie d'obres d'inspiració estètica amb nota d'excel·lència en la postproducció, en les quals este talentós autor recreava amb tècnica i imaginació el que capturava amb la seua cambra.

Per això, des del departament agraeixen a Julián i els seus familiars el generós gest d'esta donació, perquè ell mateix va manifestar en vida que era el seu desig posar el seu arxiu privat a la disposició de tots. Així mateix, des del departament volen manifestar l'alegria que els ha donat rebre este llegat gràfic, d'interés en el moment actual, el valor del qual es veurà incrementat amb el pas dels anys, així com les possibilitats de donar-lo a conéixer. Constitueix un testimoni gràfic de la ciutat fonamental de les primeres dècades del segle XXI.

L'Arxiu Municipal es compromet a custodiar, registrar i processar les imatges del llegat, que passa a formar part de l'arxiu fotogràfic municipal.