El Centre Cívic “Antic Sanatori” de Port de Sagunt acollirà a partir d'aquest dijous, 8 de gener, l'exposició fotogràfica “El futur comença hui” de la Fundació Vicente Ferrer (FVF) en col·laboració amb la delegació d'Arxiu i Biblioteques de l'Ajuntament de Sagunt.
La mostra, que podrà veure's fins al 22 de gener de forma totalment gratuïta, està composta de quinze retrats que ensenyen al públic l'ahir, el hui i els reptes del futur de l'Índia rural de la mà de tres generacions i en un recorregut transversal per cinc àrees temàtiques: el respecte als Drets Humans, l'educació, l'autonomia econòmica, la lluita per la igualtat i la força de la comunitat. Concretament, l'horari de visita serà de 9 a 14 hores i de 16 a 21 hores.
A través de la conferència inaugural, que es realitzarà el mateix dijous 8, a les 19 hores, en el Saló d'Actes del Centre Cívic, els assistents podran conèixer les claus del present i el futur dels sectors més desfavorits d’Andhra Pradesh (Índia), on la Fundació Vicente Ferrer duu a terme el seu programa de desenvolupament integral. La conferència comptarà amb la participació de Sergio Moratón, el delegat de la FVF a la Comunitat Valenciana. A més, es projectarà el documental “Un viatge cap a la igualtat”, el quart vídeo institucional que mostra la vida d'una jove dálit, Latha, i la de la seua família. A través de les seues vivències es descobrirà el treball que està desenvolupant la Fundació Vicente Ferrer des de fa més de 40 anys en Andhra Pradesh.
Són històries d'exclusió i discriminació com la d’Anjinella, que recorda els temps en els quals els dálits o intocables tenien vetat l'accés a l'escola mentre la seua principal preocupació llavors era trobar què menjar eixe dia. No obstant això, “El futur comença hui” també parla d'històries de superació. En paraules de Ramón Serrano, autor de les instantànies: “Crec que no he aconseguit captar el 100% de la grandesa i de la noblesa d'aquelles gents però cada persona que veja aquesta exposició traurà el que porta dins. Malgrat la crisi que vivim, comprendrem aquella frase de Vicente Ferrer que ‘ningú coneix la pobresa fins que ha entrat en la casa d'un intocable’”.
La mostra s'integra en el projecte de sensibilització “Avançant cap a un compromís ciutadà: El futur comença hui” que compta amb el suport de la Diputació de València.
Ramón Serrano, el retratista que va travessar l'Atlàntic en solitari
L'autor, Ramón Serrano, és col·laborador de la Fundació Vicente Ferrer des de fa 8 anys i autor també de l'exposició “Compromesos amb Anantapur”. Acumula 30 anys de professió a les seues esquenes com a fotògraf publicitari i especialista en retrats. Ha sigut guardonat amb nombrosos premis nacionals i internacionals de fotografia, com l'Or, Plata i Bronze en el Festival de Publicitat de Cannes; el Sol d'Or, Sol de Plata i Bronze en el Festival de Publicitat de Sant Sebastià i l'Or, Plata i Bronze en el New York Art Director Festival. El seu esperit aventurer li va portar a prendre's un any sabàtic per a creuar l'Oceà Atlàntic amb una xicoteta embarcació de Barcelona a Miami en solitari. Va repetir la gesta en una segona ocasió acompanyat.
La Fundació Vicente Ferrer (FVF)
La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de 1969 amb el procés de transformació de les zones més empobrides d’Andhra Pradesh (sud-est de l'Índia) i d'algunes de les comunitats més excloses del planeta: els intocables, els grups tribals i les castes desfavorides. Actualment, treballa en 3.148 pobles i beneficia a més de dos milions i mitjà de persones.