El departament d'Universitat, Ciència i Innovació organitza la Setmana en Ciència

En estes jornades també participarà PowerCo amb un taller divulgatiu sobre la fabricació de bateries i electromobilitat per a jóvens del batxillerat cientificotècnic de Sagunt

L'Ajuntament de Sagunt ha presentat este matí les activitats programades per a la Setmana en Ciència, que tindrà lloc del 7 al 10 de maig, organitzada per la regidoria d'Universitat, Ciència i Innovació de l'Ajuntament de Sagunt, en la qual ha col·laborat l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, I2SysBio (Universitat de València-CSIC), l'empresa PowerCo i Sapiencia (Associació per a la divulgació de la ciència a Sagunt, el Port de Sagunt i Camp de Morvedre).

El regidor d'Universitat, Ciència i Innovació, Toni Iborra, ha explicat sobre la Setmana en Ciència: «És un programa d'activitats que tracta d’apropar el coneixement científic a la població en general. Per a això, comptem amb quatre dies plens de tallers, de xarrades i de diferents exposicions». El regidor ha afirmat: «Començarem el pròxim 7 de maig a les 9.30 hores del matí al Casal Jove amb una ponència de Silvia Rueda Pascual, assessora de Gabinet en el Ministeri de Ciència i Innovació i també directora de la Unitat de Dones i Ciència, i també comptarem amb tallers pràctics de la mà de la nostra associació de referència Sapiencia». Estos tallers seran de química, matemàtiques i física.

El dimecres 8 de maig, de 18.15 a 19.30 hores, tindrà lloc la xarrada ¿Para qué sirve la ciencia? a càrrec del físic i divulgador científic José Luis Oltra, en la sala d'actes del Centre Cívic del Port de Sagunt. El dijous de 9 a 14 hores, de la mà de PowerCo hi haurà una ponència, tallers pràctics i una exposició a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de la Fundació Bancaixa. El divendres, de 9.15 a 12.30 hores, al Casal Jove del Port de Sagunt hi haurà una xarrada a càrrec de Pilar Domingo-Calap i tallers anomenats ‘Cazadores de Virus’ de la mà de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, I2SysBio (Universitat de València-CSIC).

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha indicat: «Esta Setmana en Ciència té una especial atenció cap a l’alumnat perquè precisament eixa part vocacional creiem que és imprescindible per a poder continuar fomentant no sols que parlem de ciència, sinó que la gent aposte per carreres de ciència als diferents nivells». Així mateix, l'alcalde ha afirmat que és un «moment idoni» realitzar esta setmana el mes de maig perquè és una època en la qual «se solen donar també decisions d'este tipus, decisions vitals» sobre estudiar un batxillerat de Ciències, un grau d'FP o una carrera universitària vinculada a este àmbit.

La responsable de Comunicació en PowerCo, Lorena Rodrigo, ha explicat: «Per a PowerCo és fonamental la divulgació de contingut científic, en això també es basa un dels pilars del nostre projecte social a Sagunt i a la província de València». Lorena Rodrigo ha explicat que impartiran un taller pràctic perquè l'alumnat del batxillerat científic entenga com la mobilitat sostenible pot ajudar a l'electrificació del sector de l'automòbil al país, i sobretot a la sostenibilitat en general com a concepte.

El responsable del Projecte Social de PowerCo, Rodrigo Carucci, ha concretat: «Són tallers teoricopràctics que farem en dos sessions, amb més o menys 50 alumnes de dos instituts de Sagunt. Els temes que cobrirem són la electromobilitat, la cadena de valor del vehicle elèctric des de la seua fabricació i el rol que ocupa en això PowerCo».

En este taller s'abordaran qüestions com la cadena de valor en la producció de bateries de vehicles elèctrics, des de la selecció de les matèries primeres, passant per la fabricació de la cel·la, fins a l'acoblament de la bateria, que és el 40 % del valor del cotxe elèctric, el paper que té PowerCo dins de la mateixa i com vol contribuir a consolidar València com el hub de la electromobilitat del sud d'Europa.

Així mateix, els estudiants podran conéixer quins són els diferents tipus de bateries elèctriques, així com conceptes bàsics sobre el funcionament de les cel·les de liti i els seus components clau i aprendran a fabricar una cel·la de bateria, així com analitzar les alternatives per al seu reciclatge una vegada ha acabat el seu cicle de vida.

Per part de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, Lucas Mora, que ha assistit a la presentació junt amb la seua companya de laboratori Celia Ferriol, ha expressat: «Ens fa molta il·lusió poder traslladar tot allò que fem en el nostre laboratori dia a dia a la societat, sobretot als més xicotets també per a, sobretot, despertar eixes vocacions científiques en gent que potser no té molt clar quina carrera poder seguir». Respecte a l'objectiu de la seua participació, ha ressaltat que la intenció és demostrar el que es pot fer en el seu laboratori i com es pot ajudar a la ciutadania.

La professora titular de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València i integrant de Sapiencia, Isabel Cordero, ha assenyalat: «Des de Sapiencia, creiem que la ciència hauria de formar part de la cultura i de la societat i participarem en esta ocasió amb alguns tallers pràctics sobre matemàtiques, física i química». En esta línia, la professora ha aprofundit: «Creiem que els joves que s'acosten li ho passaran molt bé i esperem que això siga una activitat més en una col·laboració més profunda i fructífera al llarg dels anys».