El departament de Promoció Econòmica i Industrial realitza la I Jornada ‘Dona en ciència’ per incentivar les opcions laborals en formació STEM

Han assistit els i les estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat, i ha comptat amb diverses ponències

La I Jornada ‘Dona en ciència’, organitzada pel departament de Promoció Econòmica i Industrial de l'Ajuntament de Sagunt, ha tingut lloc este matí en el Casal Jove del Port de Sagunt. Es tracta d'una activitat en la qual es pretén incentivar les opcions laborals en formació STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) entre les estudiants de 4t d'ESO i 1r de batxillerat dels instituts participants.

La jornada ha començat amb la benvinguda a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica i Industrial, María José Carrera; la presidenta d’ASECAM, Cristina Plumed; i la secretària general d'UGT a l'Horta Nord, Camp de Túria i Camp de Morvedre, Pilar Tarragón.

Carrera ha indicat que «hui és pràcticament impossible imaginar-nos la vida sense wifi, sense bluetooth, sense fer Tik toks o escoltar Spotify. La jornada que hem realitzat hui des del departament de Promoció Econòmica i Industrial sobre dona i ciència és per a donar visibilitat a totes aquelles dones científiques que han estat en l'anonimat durant moltíssim temps i per a posar en alça el valor de la dona i de la ciència».

A més, la regidora de Promoció Econòmica i Industrial ha assenyalat que «perquè tot això no passe, són importants dues coses, d'una banda que com a societat fem justícia amb el passat d'estes dones i posem en valor el seu llegat, i d'altra banda, que tota la gent que ha estat hui en estes jornades i representen la pròxima generació de dones, siguen capaces de veure la ciència com una cosa pròxima i atractiu on desenvolupar-nos professionalment, perquè entre tots i totes fem un món més just i igualitari».

Seguidament, ha tingut lloc la ponència ‘L'ocupació femenina en matèria d'indústria’ que ha realitzat la CEO en Walkerpack MPL, Pepa Torres Romagera. Durant el descans lúdic, s'han realitzat les diferents activitats amb les empreses Entresistemas, Enginy Kids i Apple Tree. Així mateix, les persones assistents han pogut escoltar experiències reals sobre ‘Com vaig començar a treballar en indústria…’ en la qual han participat la catedràtica de la Universitat Politècnica de València i presidenta d’Aecta, Nuria Lloret; la degana de la Facultat de Química de la Universitat de València, Adela Mauri; l'enginyera de procés en Arcelor Mittal, Miriam Martínez; i l'enginyera química en pràctiques en Lafarge Holcim, Susana González. Per a finalitzar la jornada, s'ha realitzat un concurs de preguntes i respostes titulat ‘Qui guanyarà?’.

En este sentit, l'encarregat de concloure la jornada ha sigut l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui també ha entregat els diferents premis a l'alumnat i ha explicat que «quan parlem d'igualtat, estem parlant d'un problema que encara tenim com a societat. I eixe problema té dues parts, una part de les persones i un problema col·lectiu. Hi ha una part de les persones que és que hui dia, determinades persones encara ho tenen més difícil per a ser el que vulguen ser, això és una cosa que els ha passat a les protagonistes que han parlat hui, i que encara li continua passant a moltes dones. Volem arribar a eixa igualtat, perquè volem als millors i per descomptat volem a les millors. Entra també la part col·lectiva, com a societat és que serem millors realment si aquelles persones més aptes i vàlides poden arribar, sense que tinguem en compte tota eixa altra sèrie de consideracions, i per a això necessitem esta reflexió».

A més, l'alcalde de Sagunt ha assenyalat que hi ha una altra part «més preocupant encara, els obstacles que ens trobem a vegades pel nostre entorn social, per com ens han educat, per comentaris que sentim i que van deixant pòsit, la gent directament no es planteja determinades coses, i això és un problema que tenim amb les dones i amb la ciència, amb les dones i l'enginyeria, amb les dones i la tecnologia, perquè ens trobem que moltes de vosaltres no feu el pas a seguir carreres de ciència, tecnologia, etc. o del món empresarial on també tenim eixe problema, perquè socialment no s'ha obert eixa possibilitat per a vosaltres o vosaltres ni tan sols us ho heu plantejat internament».

En este sentit, Darío Moreno ha destacat que l'objectiu de les jornades, «és eliminar eixos obstacles que queden ací fora, perquè lamentablement encara hi ha part de la població que considera menys vàlida a les dones per a fer determinades coses, però també és que dins de cadascuna de vosaltres us plantegeu realment el que vulgueu ser i que nosaltres us animem a poder seguir els vostres somnis a tot nivell».

D'altra banda, Carrera ha qualificat les jornades com «molt interessants, en les quals els i les assistents han interactuat i conegut el món de l'empresa, universitat i el món de la ciència».