El Dia de l'Arbre repobla la muntanya de Romeu com a senyal de protecció

Els assistents van plantar més d'un centenar de quatre espècies d'arbres diferents i van reivindicar el paratge natural municipal de la muntanya de Romeu
Imagen 1Imagen 2

El Dia de l'Arbre repobla la muntanya de Romeu com a senyal de protecció. Diumenge passat 29 va tenir lloc, per segon any consecutiu, la celebració d'este dia fusionant-la amb la reivindicació d'este espai com a paratge natural municipal.

La jornada va donar començament a les 9.30 hores amb una ruta a peu des del Trinquet fins al camí de Bonilles, on va haver-hi una concentració a la qual van assistir l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la delegada de Medi ambient, Teresa García; el president del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Alfons Muñoz; així com associacions de veïns de la zona de Bonilles, dels Valls, de Ciutat Vella, Acció Ecologista-Agró i nombroses famílies i amics que no van voler perdre's la quedada. A més, diversos membres de la corporació municipal també es van unir a la plantà d'arbres.
 
Una vegada acabat l'esmorzar, es va procedir a la repoblació d'aqueixa zona del bosc amb centenars d'exemplars de quatre tipus d'arbres: llentiscles, pins blancs, carrasques i arboços. Durant la planta, es va col·locar una pancarta de la plataforma ciutadana creada per a la protecció d'esta muntanya com a paratge natural municipal i es va compartir amb el públic experiències i il·lusions.
 

 
Quico Fernández va destacar la presència de tots allí “un any més estem en la muntanya de Romeu per a plantar diferents espècies d’arbres i per a defensar esta muntanya del que la volen destruir. Jo crec que hui hi ha ací una àmplia representació de la nostra societat i este és un dels grans objectius que tenim en esta legislatura, i és deixar per fi definitivament protegit el mont de Romeu com un paratge natural municipal”. L’alcalde va voler subratllar que en esta època “el medi ambient està dins de l’agenda política. Hem de demostrar que no són paraules buides i que el compromís de les Administracions amb la preservació del medi ambient és veritat, és una realitat, i no simplement discursos que queden bé i que després, quan arriba el moment del conflicte, acaben per caure. Nosaltres crec que som persones de paraula i ho hem de demostrar en tots els àmbits de la gestió política i en el medi ambient d’una manera molt especial”.
 

 
La regidora de Medi Ambient, Teresa García, assenyala que aprofita “per segon any consecutiu, la celebració amb la reivindicació de la cura de les nostres zones forestals més importants. Estem aprofitant també per a destacar aquelles zones que tenen major riquesa dintre del nostre municipi. El bosc de Romeu és el més important més prop de la ciutat. No solament té un gran patrimoni natural, sinó també un patrimoni històric i etnològic que mereix la pena protegir”. La regidora, sobretot, destaca que esta zona “és la més fràgil perquè té una activitat extractiva al costat i té també una zona urbana molt propera”.
 
Alfons Muñoz va argumentar principalment el simbòlic d'esta data que és “mostrar a la ciutadania la importància de la protecció de les zones boscoses, de les zones humides, de tots els espais que estan degradats”. Muñoz assegura que porten “dos anys reivindicant este espai de Romeu. L'objectiu d'açò és que, a través d'eixa figura de protecció, s'establisquen unes bases que permeten resoldre el tema de la inestabilitat que esta zona té davant les pretensions de l'ampliació de la pedrera”. A més, el Centre d'Estudis al que representa “vam ser els primers a 2004 en presentar una sol·licitud de la figura de protecció. Creiem que ja és el moment, ara ja és una demanda pública”.
  


D'esta jornada del Dia de l'Arbre cal destacar la participació per part dels ciutadans, la il·lusió dels més xicotets a plantar el seu arbre i, per part de Teresa García: “es demostra que, si nosaltres som agraïts amb el bosc, el bosc serà agraït amb nosaltres”.