El fons europeu FEAG destinarà 1,4 milions d'euros a la reinserció laboral dels extreballadors de Bosal

El projecte, cofinançat entre la Comissió Europea i la Generalitat, anirà destinat a la formació, orientació i reinserció laboral dels afectats



 

La Comissió Europea ha aprovat una ajuda de 856.000 euros, que s'unirà a una altra de 544.000 que aportarà la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a través del Servef per a completar els 1,4 milions d'euros amb els quals comptarà el projecte FEAG d'ajuda a la formació, orientació i reinserció laboral dels extreballadors de Bosal.
 
El conseller Rafael Climent ha explicat la dotació i destinació del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) en una assemblea amb representants dels extreballadors i ha respost a les seues preguntes.
 
“A partir d’aquests moments, una vegada que el Parlament Europeu faja el tràmit de donar-nos el vistiplau, traurem l'ordre perquè els beneficiaris que estan dins del projecte FEAG amb noms i cognoms puguen obtenir eixes ajudes”, ha declarat Climent.
 
Un 35% dels fons anirà destinat a ajudes a la contractació. Les ajudes aniran delimitades des del 21 de juny de 2016 fins al 21 de juny de 2018, per la qual cosa tindran un caràcter retroactiu de sis mesos. “És a dir, si traiem ajudes a la contractació i hi ha algun empresari que ja ha contractat a alguna de les persones que estan en el llistat del pla, este empresari podrà obtenir eixes ajudes”, ha subratllat Climent.
 
Les ajudes del pla aniran destinades bàsicament a formació, orientació i reinserció laboral. També hi haurà incentius a la contractació per part de l’empresariat, a l'empreniment i xicotetes ajudes monetàries per a transport, gent que haguera de traslladar el seu domicili i requerisca ajuda en conceptes com la mudança, o que tinguen dependents al seu càrrec.
 


 
 
El conseller ha detallat les ajudes econòmiques acompanyat per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la regidora de Presidència, Teresa García, i el regidor de Promoció Econòmica, José Vicente Muñoz. Prèviament, Rafael Climent i responsables del Servef han explicat a l'Equip de Govern, sindicats i extreballadors de Bosal els detalls de l'aprovació i destinació d'aquests fons.
 
“Fins que no vegem les actuacions reals i que la gent puga anar inserint-se laboralment o vagen buscant les vies de formar una cooperativa o demés, nosaltres no estarem satisfets. Estem ací per a ajudar a les persones, que cada vegada hi haja menys desocupació i que la gent ocupada tinga més qualitat en la seua ocupació”, ha declarat Climent.
 
Segons Quico Fernández: “Avui anunciem un èxit en la gestió de la Conselleria, a la qual estem molt agraïts; un èxit en la gestió de la nostra diputada i també un èxit en la gestió del departament de Promoció Econòmica. És a dir, un treball que s'ha fet conjuntament des de l'Administració municipal i l'autonòmica. I també un èxit dels treballadors i els sindicats”, ha dit l'alcalde.
 
“Açò suposarà una ajuda claríssima en orientació, formació i reinserció per als treballadors de Bosal que tan dramàticament van perdre els seus llocs de treball, en un sistema tan injust que permet que estes actuacions queden impunes, encara que la causa per la via del contenciós que mantenen els sindicats segueix oberta”, ha declarat l'alcalde.
 
Segons la regidora de Presidència i diputada autonòmica Teresa García, “cal destacar el fet que este FEAG era un en el qual ningú creia, que no s'havia demanat mai i en el qual teníem molt poques probabilitats de poder accedir perquè, segons diuen les bases, no complíem cap condició”. També ha recordat que “un Dia de Reis de 2015” els treballadors de Bosal “es van trobar amb l'empresa tancada i sense cap ajuda”.
 


 
El Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) dóna suport als treballadors que perden la seua ocupació com a conseqüència de grans canvis estructurals en les pautes del comerç mundial, provocats per la globalització (per exemple, tancament de grans empreses o deslocalització de la producció fora de la UE) o per la crisi econòmica i financera mundial.
 
El FEAG cofinança projectes que contemplen mesures com l'assistència en la recerca d'ocupació; orientació professional; educació, formació i reciclatge professional; tutoria i assessorament individual, i empreniment i creació d'empreses.
 
També pot proporcionar ajudes a la formació, ajudes per mobilitat/desplaçament, dietes i altres ajudes similars. El FEAG no cofinança mesures de protecció social com les pensions o les prestacions de desocupació.
 
Els treballadors acomiadats poden rebre ajudes dels projectes del FEAG. Durant el període 2014-2020 estan inclosos tant els autònoms, com els treballadors eventuals o amb contracte de durada determinada.
 
Fins a finals de 2017, els joves sense estudis, treball ni formació de regions amb una elevada desocupació juvenil poden obtenir ajudes del FEAG, en nombre igual al dels treballadors que reben ajudes en aquestes regions. No es pot recórrer al FEAG per a evitar el tancament d'una empresa, modernitzar-la o reconvertir-la.
 
Des del primer moment, l'Ajuntament de Sagunt treballa al costat de la Generalitat i el Govern Central per a captar fons que ajuden a la reinserció laboral dels treballadors afectats pel tancament d'indústries en el municipi de Sagunt.