La XI edició del Mangetsu Morvedre Manga Festival podrà visitar-se el 7, 8 i 9 de febrer
L'il·lustrador castellonenc Artman és l'autor del cartell d'este esdeveniment que acosta la cultura japonesa a la ciutadania
El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha visitat hui les obres d'emergència que està realitzant el Ministeri en el Castell de Sagunt junt a l'alcalde, Quico Fernández, els regidors Sergio Muniesa, Maribel Sáez i Laura Casans, la directora del Museu i els tècnics encarregats de l'obra.
Les obres, que ja es van iniciar el passat 11 de maig, consisteixen en actuacions urgents en cinc punts del Castell, la inversió del qual ascendeix a un milió d'euros. Segons està previst, el termini d'execució de les actuacions serà de deu mesos, i seguiran criteris d'intervenció del Pla Director del Castell, amb la finalitat de mantindre el conjunt històrico-artístic.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat “la celeritat amb què s'han escomés estes obres, que eren d'absoluta emergència, perquè ja hi ha deterioracions concretes i palpables del patrimoni. És necessari que hi haja un Pla Director actualitzat que ens permeta preveure este tipus d'actuacions, i no esperar que la ruïna siga imminent. Este és un monument enorme, l'espai monumental més gran de la Comunitat Valenciana, i necessita per part del seu titular unes actuacions que estiguen molt ben planificades i prioritzades, i, evidentment que també es duguen a terme per part de la Conselleria, com a gestor de l'espai, tot un seguit de actuacions”.
A més, ha expressat que “s'han d'aprofitar este tipus d'intervencions d'urgència per a fer una reflexió i tindre totes les qüestions bàsiques del Castell resoltes des de totes les administracions. De fet, ja hem demanat la creació d'una comissió de seguiment en la qual participen les tres administracions per a posar-nos d'acord; l'ajuntament està intervenint també en tota la part externa, fent un esforç inversor important i ens agradaria que poguérem actuar tots d'una manera coordinada”.
D'altra banda, el delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha declarat que “existeix un compromís absolut del Govern en el nostre patrimoni cultural, històric i artístic, com és el Castell de Sagunt, on hi ha una millora substancial de l'estabilització, de la consolidació, hi ha una actuació de rehabilitació estructural i també hi ha millores de les mesures de protecció. Estes obres d'emergència formen part d'un Pla Director i d'una actuació integral, que no és solament que es quede com la situació anterior als temporals o a les pluges i les inclemències climatològiques, sinó que hi ha una millora d'estabilització i estructural important, i la situació després d'estes obres serà millor que l'anterior”.
“El Castell és un lloc molt emblemàtic, que visiten tots els residents, veïns i turistes. La nostra voluntat és de continuar treballant, invertint i millorant un punt tan representatiu com este. Independentment dels colors polítics, hem de tindre molt present les administracions públiques que hem de treballar juntes, i fer-ho per al ciutadà i per a recuperar un actiu tan important des del punt de vista del patrimoni històrico-artístic i també turístic. Si les administracions anem de la mà els resultats seran més fructífers, més eficaços i la predisposició del Govern d'Espanya és d'actuar de forma coordinada, amb lleialtat, amb respecte, amb col·laboració, i cadascú posant en la mesura possible dins de les seues actuacions, obres i inversions el que siga menester per a millorar este patrimoni tan important per a tots”, ha ressaltat Moragues.
Concretament, les obres es realitzaran en cinc àrees, una de les quals correspon a la zona de la Porta d'Almenara, la qual es troba en una situació a la vora del col·lapse a causa del despreniment de rajoles de la zona de la clau de l'arc que la sustenta i de la roseta sud. Les actuacions comprendran la recuperació immediata i urgent de les rajoles i altres elements de l'arc, així com la correcta evacuació de les aigües tant de pluja com procedents dels vessaments del propi terreny.
En la zona d'accés als calabossos en el sud de la plaça d'Armes l'actuació comprendrà la restauració de fàbrica i consolidació dels trams de muralla adjacents afectats, el talat dels arbres existents junt al llenç afectat, l'execució de la recollida d'aigües de vessament, canalització i evacuació d'estes on no afecte al monument, així com l'execució del drenatge del mur. Els treballs a realitzar en la zona de la plaça de la Ciutadella i de la plaça del Dos de Maig tindran com a finalitat garantir la seguretat estructural de tots els elements que comprenen i constitueixen el mur afectat, eliminant les causes que han provocat les patologies en el mur.
D'altra banda, la zona que està junt al Museu Epigràfic, en el sud de la plaça de Sant Ferran, també precisa d'una actuació urgent de consolidació i restauració de fàbriques en la façana sud del Castell. A més, els treballs també comporten noves mesures de seguretat per als visitants amb la instal·lació de 450 metres de barana en diferents trams del Castell.
És important recordar que el Castell de Sagunt és una edificació de titularitat estatal i gaudeix d'una protecció específica com a Bé d'Interès Cultural amb categoria de Monument, d'acord amb la declaració efectuada sobre este tema mitjançant Decret del 3 de juny de 1931 (Gaceta del 4 de juny de 1931), i amb el previst en les disposicions addicionals primera i segona de la Llei del Patrimoni Històric Espanyol, del 25 de juny de 1985.
L'il·lustrador castellonenc Artman és l'autor del cartell d'este esdeveniment que acosta la cultura japonesa a la ciutadania
Esta actuació té com a objectiu garantir la seguretat de l'edifici, joia del patrimoni industrial, per a posteriorment obrir-lo a la ciutadania
50 reproducciones d’obres del Museo Nacional del Prado arriben als jardins de la Gerència en una exposició única