El municipi torna a l'època romana amb una nova edició dels Ludi Saguntini

Tallers de Cultura Clàssica, teatre Grecollatí i una infinitat d'activitats molt variades atrauran a uns 12.000 estudiants al nostre municipi del 20 al 24 de abril
Imagen 1Imagen 2
 
Els tradicionals “Ludi Saguntini” tornaran amb força i grans novetats a partir del 20, fins al 24 d'abril en el nostre municipi. Més de 12.000 estudiants gaudiran de la màgia dels tallers de cultura clàssica, del XIX Festival de Teatre Grecollatí, i d'una infinitat d'activitats que els traslladaran a la Grècia i Roma més antigues. Aquesta iniciativa l'han organitzat les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt i l'Ajuntament de Sagunt, amb la col·laboració de la Domus Baebia, altres entitats i el patrocini de diverses empreses. 

Com a novetats en aquesta edició destaca “Olimpomenuts i Olimposchola”, tallers organitzats pel IES de Puçol; la col·laboració en la part del teatre de l'IES Clot del Moro i el CEIP Cronista Chabret; a més de la incorporació dels xiquets de 2 a 5 anys, que també faran un taller en la Glorieta. Enguany, també hi haurà un grup de monitors de format per persones majors del municipi i quasi 50 monitors alumnes de Filologia Clàssica de la Universitat. 

La regidora delegada de Joventut i portaveu de l'Equip de Govern, Davinia Bono, ha destacat “la importància de la incorporació d'escolars de 2 a 8 anys perquè fa que s'oferisquen activitats completes per a totes les edats”. Bono ha agraït “a les associacions Ludere et Discere i Prósopon Sagunt perquè des dels seus inicis han apostat per aquest projecte, a més del departament d'Educació, la regidora delegada de la qual és Maribel Sáez, i a tots els departaments que ajuden en la coordinació de l'esdeveniment”. Per a finalitzar Bono ha explicat que “són molts els anys que els “Ludi Saguntini” es porten realitzant en el nostre municipi, i no existeix una altra ciutat més apropiada que la nostra per a celebrar aquestes activitats, ja que estem parlant de tallers de cultura clàssica i teatre grecollatí. Dóna gust eixir al carrer durant aquests dies i veure a tanta gent que ve a gaudir del nostre patrimoni i sobretot de la cultura clàssica”.

Els “Ludi Saguntini” tornen a desenvolupar la seua cara més europea amb la continuació del projecte europeu “Ludi Europaei Classici” on professors i estudiants de Millau (França) i Coïmbra (Portugal) participaran aportant noves experiències educatives per a exportar aquest model als seus respectius països i on el Grup Festea de Coïmbra, enguany, representarà en portuguès “Andrómaca” Aquesta iniciativa la coordina la nostra localitat i en ella col·labora la delegació d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt juntament amb altres entitats. Concretament, s'emmarca dins del programa Grundtvig de la Unió Europea i compta amb el compromís de cadascuna d'aquestes seus europees per a realitzar 24 mobilitats a les altres, sobretot als “Ludi Saguntini”, durant un període de dos anys.

En aquest context internacional algunes de les activitats i tallers com la plaça dels déus es podran fer també en llatí, grec, francès i anglès sempre en grups reduïts i amb avís previ a l'organització.

En referència al XIX Festival de Teatre Grecollatí que organitza l'associació Prósopon Sagunt des de fa 19 anys, es compon en aquesta ocasió d'11 representacions que es podran veure en el Teatre Romano de Sagunt des del 20 fins al 24 d'abril, encara que l'última obra s'interpretarà el 13 de juny. Com a novetat enguany hi ha una representació més perquè s'ha unit un grup de Coïmbra i el divendres realitzarà una obra diferent, una comèdia musical amb 95 actors.

Pel que fa als tallers de Cultura Clàssica de Sagunt, versaran sobre diferents temàtiques que oferiran una mirada al passat de Grècia i Roma. Per exemple, tractaran sobre escriptura antiga, indumentària, cosmètica, ceràmica o danses, ciència, cuina, mosaics, temps i edats. cal destacar que per a assistir serà necessari demanar cita prèvia. No obstant açò, per a aquells que no han reservat, s'ha preparat el “Fórum Classicum”, que tindrà lloc en la plaça Cronista Chabret i consistirà també en diversos tallers que no necessiten inscripció prèvia per part dels alumnes. A més, el divendres, hi haurà tallers en els quals es parlarà totalment en llatí dirigits a alumnes de secundària i on participaran 150 alumnes aproximadament.

Enguany, també se celebrarà la segona edició de el “Certamen Hermes” és un concurs de vídeos de cultura clàssica on han participat alumnes de tota Espanya i entre els guanyadors es troben estudiants de Ceuta.