El ple acorda sol·licitar l'estatus diplomàtic al Front POLISARIO a Espanya

Aquest matí l'Equip de Govern ha penjat la bandera Sahrauí en l'Ajuntament de Sagunt després de ser aprovada per unanimitat la moció presentada per Esquerra Unida

 
El ple de la corporació va aprovar per unanimitat que l'Ajuntament de Sagunt demane al Govern d'Espanya que li done l'estatus diplomàtic a la representació del Front POLISARIO a Espanya, únic i legítim representant del Poble Sahrauí, reconegut així per l'ONU. En la moció presentada per Esquerra Unida, es va acordar que el consistori també va instar al govern central i a la comunitat internacional al fet que promoguen totes les iniciatives polítiques que siguen necessàries per a aconseguir una solució justa i definitiva, mitjançant la celebració d'un referèndum, conforme a les resolucions de Nacions Unides. Així mateix l'Ajuntament de Sagunt reafirma el seu suport al legítim govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i al capdavant POLISARIO i manifesta, una vegada més, el dret d'autodeterminació que actualment assiteix al poble Sahrauí.

 
La moció també plantejava instar a les autoritats marroquines al fet que cessen les persecucions contra els activistes sahrauís de drets humans, al fet que alliberen als presos polítics sahrauís i esclarisquen la destinació de més de 400 persones desaparegudes. A més d'instar a l'Estat espanyol al fet que assumisca la seua responsabilitat històrica i treballe activament dins de la Unió Europea i aprofite la seua presència en el Consell de Seguretat de Nacions Unides perquè la MINURSO veja ampliat el seu mandat a la vigilància dels drets humans en el Sàhara Occidental. Amb aquesta moció també es reafirmarà el compromís de treballar tant en els campaments de població refugiada en Tinduf (Algèria), com en els territoris il·legalment ocupats pel Marroc com a mostra de suport majoritari de la societat valenciana a la legítima lluita del poble Sahrauí per la seua llibertat.

A més, amb motiu de la commemoració del 40 aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, l'Ajuntament de Sagunt ha volgut sumar-se a aquest esdeveniment històric i demostrar així, el seu ferm compromís amb el Poble Sahrauí. De manera que, el regidor delegat de Cooperació, Guillermo Sampedro, i els regidors del consistori, Roser Maestro, Remei Torrent i Sergio Muniesa, han penjat una bandera Sahrauí en el palau consistorial com a mostra de solidaritat al poble Sahrauí que fa front pacíficament a l'opressió del govern marroquí, i també per a proclamar i reclamar el dret d'autodeterminació que li correspon. Cal recordar que des de l'any 2004 Sagunt és una ciutat germanada amb la daira de Bir.Lehlu, wilaya de Smara en els Campaments de Refugiats.


Tal com s'informa en la moció, en aquests 40 anys, conforme al més estricte respecte al Dret Internacional, ha quedat de manifest que la presència marroquina en el Sàhara Occidental és il·legal, i que no va tenir ni pot tenir efectes jurídics o polítics que minven el dret del Poble Sahrauí a decidir lliurement el seu futur. El Sàhara Occidental no és un “limb jurídic”, i per tant als seus habitants els corresponen uns drets que són inherents a tot ésser humà; drets que garanteix la Declaració Universal dels Drets Humans i altres tractats internacionals.