El Ple aprova instar la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a preservar la Marjal dels Moros

La Marjal dels Moros «no compta amb cap figura de protecció prevista en la Llei d'Espais Naturals de la Comunitat Valenciana de 1994», la qual cosa limita la inversió econòmica i de recursos humans en la gestió i el manteniment de la zona en qüestió

L'Ajuntament de Sagunt va acordar en el Ple ordinari de desembre instar «la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a preservar la Marjal dels Moros com a Reserva Natural o amb la figura de protecció més adequada a les seues característiques previstes en la Llei Valenciana d'Espais Naturals». La moció va ser proposada per Compromís, i la seua ponent va ser Maria Josep Picó.

La moció presentada per Compromís ha sigut aprovada per majoria absoluta, amb els vots a favor del PSOE, IP, Compromís i EU-PODEM; i les abstencions de PP i Vox.

Així mateix, amb l'aprovació d'esta moció es va acordar també que l'Ajuntament sol·licite a la Direcció de Medi Natural i Animal de la citada Conselleria la «inversió necessària per a dotar la Marjal dels Moros de l'equip tècnic i brigades fixes i en exclusiva, necessaris per al manteniment òptim» de la zona. També, proposar-li «reprendre els treballs iniciats en 2018 pel seu personal per a dissenyar i implantar un Pla Director per a la Marjal dels Moros».

La moció defensa que la Marjal dels Moros és un espai natural d'elevats valors quant a biodiversitat i interés científic i estratègic es referix, i també que és un lloc amb potencial per a l'educació en sostenibilitat. La Marjal dels Moros, a més, està catalogada com a Zona d'Especial Conservació (ZEC) i està integrada en la Xarxa Natura 2000 d'àmbit europeu. Així mateix, és una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i està inclosa en el Catàleg Valencià de Zones Humides.

En defensa d'este espai natural, l'acord: «En el seu entorn es troben el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, una infraestructura de rellevància per a la formació en este àmbit. A més, llinda amb el Grau Vell, l'antic port des de l'època ibera, un espai emblemàtic per al patrimoni històric de Sagunt i fita del municipi per a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat».