El ple dóna el seu suport perquè s’inicie l’expedient de Bé Immaterial de Rellevància Local per a les Falles del Camp de Morvedre

La proposta presentada per la Federació Junta Fallera de Sagunt va ser aprovada per unanimitat
L'Ajuntament de Sagunt mostra el seu suport perquè Conselleria inicie l'expedient per a declarar les Falles del Camp de Morvedre com Bé Immaterial de Rellevància Local. La proposta, que va ser aprovada per unanimitat en l'últim ple, respon a la petició presentada per Federació Junta Fallera de Sagunt, en la qual es demanava el suport de la corporació municipal per a iniciar els tràmits de l'expedient.
 
L'expedient fa referència a les festes josefines de tota la comarca, especialment als municipis de Faura, Gilet i Sagunt en els quals encara contínua l'activitat fallera, donada la gran trajectòria i tradició fallera del Camp de Morvedre. En el cas del nucli de Port de Sagunt les falles es remunten a l'any 1927, moment en el qual un grup de fallers van muntar la primera falla en Port de Sagunt, situada al carrer Poeta Llombart, dedicada al ferro, la gestió municipal i a les dues empreses de cotxes que es disputaven els viatgers. Va ser l'any 1932 quan es va plantar la primera falla al nucli històric de Sagunt, obra dels artistes Antoni Blasco i Francisco Fernández, composta per un avió que representava la recent instaurada República, altres motius com l’agricultura, la història, el comerç i la indústria.
 
En l'actualitat, el col·lectiu faller morvedrí és un dels tres principals de la Comunitat Valenciana, amb més de 5.000 persones censades, segons l’acord de la corporació. Tal com arreplega el mateix, les falles de la marca suposen, a més de festa i cultura, una peça fonamental de l'engranatge econòmic de la comarca, un important motor turístic i un element generador d'ocupació que ajuda al creixement de la població.


Remei Torrent, regidora delegada de Cultura Popular, va voler aclarir que “no es tracta d'una declaració institucional, sinó que es demana el suport d'aquest plenari per a l'expedient que presenta única i exclusivament la Federació Junta Fallera de Sagunt, que són els que ho tramiten i ho presenten a Conselleria”.

Per la seua banda, el vicepresident general de Federació Junta Fallera de Sagunt, Miguel Huguet, va voler agrair a la corporació municipal el suport rebut en els últims reconeixements per a les falles, tant en l'àmbit autonòmic com nacional, a més de demanar suport per a aquesta nova iniciativa.Per tot açò, el ple ha donat el seu suport a la Federació Junta Fallera de Sagunt i a les falles, ja declarades Festes d'Interés Turístic Nacional i integrades en la candidatura de les falles com a Patrimoni de la Humanitat, aprovat el passat any 2016, per a la consecució d'un objectiu compartit, a l'hora d'aconseguir que les Falles de la ciutat siguen declares Bé Immaterial de Rellevància Local.