El president del Consell Local Agrari elevarà al Ple la proposta de AVA-ASAJA per a prevenir la plaga de l'insecte psila africana

Aquest insecte podria transmetre la malaltia del greening, una de les més greus que podria arribar a afectar als cítrics
Imagen 1
El president del Consell Local Agrari de l'Ajuntament de Sagunt, Ximo Català, elevarà al Ple la proposta que ha fet l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) per a sol·licitar al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, així com a la Generalitat Valenciana i a altres institucions, que adopte mesurades per a prevenir la plaga de l'insecte denominat psila africana (trioza erytreae), que podria transmetre la malaltia del greening, una de les més greus que podria arribar a afectar als cítrics. 

El president del Consell Local Agrari, Ximo Català, ha destacat: “Des del moment en el qual ens assabentem de la possibilitat que la plaga poguera arribar a la Península Ibèrica vam arreplegar la proposta de AVA-ASAJA i l'hem aprovat para, posteriorment, traslladar-la al Ple. La finalitat és que des dels ajuntaments, la conselleria i el ministeri adoptem mesures preventives, tot i que no és probable que la plaga s'instal·le en el nostre país. Des del Consell Agrari és la nostra responsabilitat la defensa de l'agricultura de la nostra zona”. Català ha indicat que “el Secretari Autonòmic ha comunicat que la consellería porta mesos treballant en aquesta qüestió” i que “aquesta és una de les moltes iniciatives, mocions i proposicions que des del Consell Agrari duem a terme en els últims tres anys i mitjà”. 

Aquesta proposta, que es va aprovar ahir en una reunió de caràcter extraordinari del consell rector del Consell Local Agrari, part de la detecció per primera vegada en la Península Ibèrica, concretament en localitats de Galícia, de l'insecte psila africana (Trioza erytreae), que podria transmetre la malaltia del greening. Aquesta afecció causa una deterioració de les arrels dels arbres que pot portar fins i tot a la seua mort, així com un reverdecimien reverdiment dels fruits, un surament de les venes i malformacions diverses. Atès que no existeixen mètodes curatiu eficaços, una vegada que s'ha declarat la malaltia l'única alternativa possible consisteix a arrancar els arbres afectats per a tractar de frenar el seu avanç. El greening està present en més de cinquanta països d'Àsia, Amèrica, Àfrica i Oceania, on ha afectat a algunes zones citrícoles. 

Per tot açò, el Consell Local Agrari va acordar ahir sol·licitar al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient que destine tots els recursos necessaris i engegue, en coordinació amb els governs autonòmics, totes aquelles mesures encaminades a impedir la irrupció de la plaga en la citricultura espanyola. També es va acordar sol·licitar al ministeri que es pose en contacte amb les autoritats de Portugal, on també s'ha detectat la presència de la psila africana, per a dissenyar i escometre un pla destinat a acabar amb aquest insecte tant en el nostre país veí com en la província de Galícia. A més, s'ha aprovat sol·licitar al ministeri que es dirigisca a la Comissió Europea (CE) perquè endurisca el control de plagues i malalties en la importació de fruites o material vegetal procedent de països tercers. 

Així mateix, s'ha acordat sol·licitar a la Generalitat Valenciana que mobilitze tots els recursos necessaris i active el Pla de Vigilància Fitosanitària dels Cítrics, així com demanar a tots els ajuntaments valencians amb interessos citrícoles en els seus respectius termes municipals que destinen els recursos necessaris per a implementar les mesures de prevenció que aprove la Generalitat i difonguen entre els agricultors fotografies de la psila africana perquè puguen identificar-la en les seues explotacions en cas que apareguera.