El programa municipal Alternatura entra a les escoles

La iniciativa consistirà en diferents excursions didàctiques per diferents entorns naturals

El Departament d'Activitat Física Salut i Esports de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat el programa municipal ‘Alternatura a l'escola’ en col·laboració amb els departaments d'Educació, Medi Ambient, Infància i Joventut, Policia Local i Turisme.

A la presentació han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Activitat Física Salut i Esports, Javier Timón; el regidor d'Educació, Raúl Palmero; el regidor de Medi Ambient, Jorge Vidal; el director del Centre d'Educació Especial Albanta Sagunt, Xavier Martínez; i funcionaris municipals dels diferents departaments de l'ajuntament.

El programa ‘Alternatura a l'escola’, va dirigit a la comunitat escolar del nostre municipi. Esta iniciativa utilitza el medi natural per a fomentar la pràctica de l'activitat física a través del coneixement de la muntanya. També serà objectiu prioritari, el desenvolupament del concepte de pertinença al grup, de respecte, de col·laboració i d'inclusió. D'altra banda, la pròpia natura, permet al professorat una infinitat de recursos didàctics susceptibles de treballar abans, durant i després de les eixides a la muntanya.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha elogiat el projecte dels diferents departaments que han treballat conjuntament. «És un exemple d'iniciativa que es podia haver quedat estrictament en l'àmbit de l'activitat física, però que ha anat molt més allà. Ha incorporat elements educatius, elements medi ambientals, i elements d'inclusió, que fan que realment l'oferta que donem per part de l'ajuntament siga una oferta de qualitat i d'excel·lència».

El regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón, ha explicat que «este programa evidencia un any més la importància que se li atorga en este ajuntament a l'educació, a més d'una forma transversal, vistos els departaments que hi participem, perquè creiem en una educació àmplia, que d'alguna forma siga integral en totes les matèries».

Cal recordar que és un projecte inclusiu en el qual participen també els alumnes del Centre d'Educació Especial Albanta. El director d'este centre, Xavier Martínez, ha expressat que esta és una molt bona iniciativa, ja que la inclusió real s'aconseguix vivint: «No és ensenyar, no és aprendre, és conviure. La inclusió no es fa amb un llibre, explicant o amb un vídeo, es fa convivint».

En esta edició el lloc triat per a dur a terme este projecte és el parc natural de la serra d'Espadà, a la província de Castelló. Concretament a Almedíxer, en el Centre de Trobades la Surera i el barranc d’Almanzor; a Eslida, en el Centre de visitants del Parc Natural serra d'Espadà; a Aín, en el barranc de la Caritat i al castell. Finalment, com a novetat, la visita al Grau Vell de Sagunt i la seua torre guaita, i un passeig amb bicicleta de muntanya per la marjal dels Moros i l'albirament d'ocells amb prismàtics.

Abans de cada excursió, un tècnic del departament de Medi Ambient passarà pels centres escolars per a donar una explicació del que trobaran en estes eixides, i com s'han de preparar i actuar a la muntanya.

En esta edició d’Alternatura a l'escola participaran tots els centres escolars de Sagunt: els 14 centres d'educació infantil i primària, els 4 centres concertats i els 6 centres d'educació especial i ocupacionals.