La Diputació de València ha seleccionat el projecte de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus que l'Ajuntament de Sagunt engegarà la pròxima tardor com a exemple per a la resta de municipis dins del programa de Beques Postgrau, “Connectem els joves. #Gestió del talent” de la institució provincial.
Per aquest motiu, aquest matí la delegada de Medi ambient, Teresa García, i el tècnic del departament s'han desplaçat a València per a exposar aquesta iniciativa en una jornada organitzada per la Diputació.
Segons explica la delegada, dins d'aquest programa es destinarà una beca perquè una persona amb la formació requerida puga dedicar-se durant un any a desenvolupar, juntament amb els departaments municipals implicats, el projecte de recollida selectiva citat. “És un projecte formatiu molt interessant de cara al desenvolupament professional de la persona que resulte becada i per a l'Ajuntament de Sagunt també de cara al seguiment i control d'aqueixa campanya en el vessant de la participació i l'educació ambiental i en el vessant dels requisits tècnics i econòmics del que serà la implantació d'aquest nou servei”, ha declarat Teresa García.
Segons indica la delegada la Diputació de València ha vist que és un tipus de projecte que fomenta valors singulars, la recollida de la fracció orgànica dels residus en un municipi com Sagunt és una iniciativa nova a la Comunitat Valenciana, i d'altra banda, genera un alt valor afegit per la seua sostenibilitat. Per açò ha sigut triat per a servir d'exemple a la resta de municipis de la província de València respecte al que han de ser aquests programes de formació.
Finalment, García ha explicat que: “El nostre tècnic de Medi ambient, Jorge Vidal, ha fet una exposició de tot el que es pretén fer, de com estem organitzant el servei i de quina manera implicarem a la ciutadania per a la conscienciació sobre la importància que té separar la matèria orgànica de la resta del fem. Hem de tenir en compte que les restes de menjar, peladures de fruita i verdura constitueixen el 40% dels residus i per tant, si separem aqueixa part, l'altra és més fàcilment separable i els nivells de reciclatge que podem consolidar afavoreixen el tancament del cercle de residus. D'aquesta manera, aconseguiríem una gestió dels residus de primer nivell, igual que ocorre a Europa, a Catalunya i al País Basc”.