Els “Voluntaris pel Patrimoni Històric Saguntí” lliuren la Plaça Dos de Maig neta a les autoritats

A l'acte han assistit l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, el Diputat Provincial de l'Àrea de Cooperació Municipal, Emili Altur, i membres dels diferents partits polítics
 Les persones que componen l'associació “Voluntaris pel *Patrimoni Històric Saguntí” després de mesos treballant en la Plaça Dos de Maig del Castell de Sagunt i de la Ciutadella, han lliurat, aquest matí, a les autoritats la plaça neta i buidada de l'espècie invasora “Opuntia Màxima” (comunament coneguda com palera). A l'acte han assistit l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, el Diputat provincial de l'Àrea de Cooperació Municipal, Emili Altur, membres dels partits polítics, per part de l'Equip de Govern (Compromís, EU, ADN Morvedre), així com també, Ciutadans i UPyD, entitats culturals, el director del Museu Històric Militar de València, i el president de l'associació Amics del Museu Històric Militar de València.
 

 
L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, ha agraït el treball dels voluntaris i ha declarat que “hem de donar les gràcies al grup de voluntaris que ha fet aquest extraordinari treball, que no solament ha sigut la plaça del 2 de maig i la Ciutadella, sinó que ja porten anys netejant tota la part exterior del Castell amb la intenció d'ajudar a recuperar el patrimoni”.
 
Per la seua banda, el diputat de l'Àrea de Cooperació Municipal, Emili Altur, també ha volgut donar la seua enhorabona als voluntaris ja que “la implicació civil d'aquest grup tan humà ha sigut molt important. La tasca que han realitzat també dóna motiu a demostrar que la implicació de la societat civil és tan important, o més, que la de les pròpies Institucions o Ajuntaments, com evidentment demostren aquests treballs que han deixat molt bonics totes aquestes restes arqueològiques”.

Cal recordar que el passat gener els “Voluntaris pel Patrimoni Històric Saguntí” van presentar un projecte per a netejar la Plaça Dues de Maig del Castell de Sagunt de paleres, que és una planta invasora, i d'un altre tipus de vegetació que estava inundant la plaça i feia impossible poder transitar per ella. Més tard, el passat 14 de juny, se'ls va concedir el permís per a actuar sobre ella, i a dia d'avui ja han conclòs els treballs per als quals aquests voluntaris han emprat 28 jornades, amb un total d'1.031 hores, i amb una mitjana de 10 persones cada cap de setmana. Les actuacions de neteja les han anat realitzant els diumenges, i alguns dies entre setmana.
 
 
 
L’alcalde Francesc Fernàndez ha volgut afegir que “aquestes accions no fan més que posar en evidència la inhibició de les administracions públiques que tenen competències i que tenen l'obligació real d'invertir, començant pel Ministeri que és el titular real d'aquest monument, i evidentment també de la gestora, que en aquest cas, és la Conselleria. A pesar que l'ajuntament no siga el titular ni té cap tipus de capacitat de gestió, la nostra intenció és que el Castell siga el principal referent del patrimoni de la ciutat”.

Finalment el president del col·lectiu de “Voluntaris pel Patrimoni Històric Saguntí”, Paco Herráiz, ha explicat que “el lliurament d'aquesta plaça és un símbol que hi ha gent implicada, que vol a la seua ciutat i al seu país i que pot arribar a fer moltes coses sense necessitat d'estar pendent de si arriba o no diners per a realitzar aquests treballs, solament amb una mica de voluntat i una mica d'amor per la nostra ciutat. Ara els historiadors, ciutadans i turistes poden accedir a aquesta plaça i gaudir d'aquest espai”.