Finalitzen les jornades de conscienciació per a joves sobre alcohol i drogues al volant

Les xarrades han comptat amb una participació de 430 alumnes de secundària, batxiller i mòduls dels centres educatius del municipi

 

Finalitzen les jornades de conscienciació sobre alcohol i drogues al volant, organitzades pel departament de Seguretat Vial de l'Ajuntament de Sagunt, que van començar en el passat mes de febrer en els instituts de Sagunt. Concretament, les xarrades han anat dirigides als alumnes de 4t de l'ESO, 1er de Batxiller i alguns mòduls, dels centres educatius del municipi.

 


Les jornades van orientades a conductors i futurs conductors sobre l'ús del vehicle sota les influències de begudes alcohòliques i drogues. Es tracta d'unes xarrades molt útils en les quals es fa una breu introducció teòrica de les conseqüències legals, ètiques i morals sobre açò, amb una èmfasi especial en el relat en primera persona de María Ángeles Martínez, que va ser víctima d'un accident de trànsit en
travessar un pas de vianants i el conductor del vehícle va donar positiu en l’etilometria. La història de María va succeir fa més de 13 anys, però les conseqüències i la repercussió que ha tingut en la seua vida, s'estenen encara a tots els àmbits: social, laboral, professional i familiar.


En les jornades, el departament de Seguretat Vial ofereix informació útil sobre les quantitats d'alcohol permeses, encara que recalquen la i
mportància de no consumir res per a no disminuir les condicions psicològico-físiques davant la conducció; també ofereixen plans alternatius per als joves durant els caps de setmana que no impliquen el consum de substàncies estupefaents o alcohol, com poden ser els programes que es fan en el Casal Jove, teatres, cinema, certàmens, etc; finalment, proposen diferents alternatives a la conducció que poden evitar tragèdies, com pot ser el Bus de Nit, cridar a un taxi, a un familiar o simplement alternar-se en el grup a l'hora de consumir alcohol o quedar-se en un hotel.

 

 

 


 

L'agent Miguel Puga, ponent de les xarrades, ha destacat la gran acollida de les jornades. “Els sis instituts de secundària del municipi han sigut receptors de les xarrades, en total uns 430 alumnes, per la qual cosa la resposta ha sigut molt bona. Des del primer moment, en què María Ángeles Martínez es va oferir a explicar la seua experiència, considerem que era una oportunitat molt positiva, i així ho han considerat també els alumnes en l'avaluació final”. A més, Puga ha explicat que una vegada els alumnes ja coneixen les conseqüències i les alternatives per a una conducció responsable “el que volem és que tinguen coneixement a l'hora de conduir, i que siguen conscients i, si han consumit, utilitzen algunes de les alternatives que se'ls ha facilitat”.


Amb estes xarrades es pretén conscienciar
els joves de les conseqüències que té, no solament en la seua persona una conducció sota estes substàncies, sinó les conseqüències en terceres persones, davant un comportament irresponsable i il·legal.


La
direcció general de Trànsit, amb la finalitat de conscienciar els joves, ha oferit a la Policia Local unes ulleres amb la lent modificada, a través de les quals es veu una realitat distorsionada equivalent al consum excessiu d'alcohol. Els alumnes voluntaris van realitzar un circuit improvisat amb cons i es van sorprendre de la dificultat i el perill que suposa conduir en eixe estat simulat d'embriaguesa. En alguns centres, com a novetat, s'ha realitzat el circuit amb un carro elèctric perquè la prova fora més real.


Donat la bona acollida de les jornades, està previst que es repetisquen en el pròxim curs, gràcies a la ponent
que s'ha oferit a participar de nou. En este sentit, Miguel Puga ha conclòs “reconeixent el treball de María Ángeles, que col·labora de forma altruista, i que gràcies a açò l'any que ve es podrà repetir l'experiència”.