García: “Estem abordant la problemàtica de residus d'una forma integral per a que tot siguen beneficis ambientals i socials”

S'ha presentat la campanya de conscienciació per a l'engegada de la recollida selectiva de matèria orgànica en els residus
Imagen 1Imagen 2
 

La jornada “Separem més, paguem menys i reciclem millor. Tot són beneficis” va tenir lloc el dissabte 26 de novembre en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, situat a Sagunt, per a presentar la campanya de recollida selectiva de matèria orgànica. Els ponents, entre ells la regidora de Medi ambient, Teresa García, van explicar al públic dades rellevants sobre el tractament dels residus del municipi.

 

La primera ponència, després de la benvinguda de l'Alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va estar a càrrec de Jordi Baucells, de l'empresa catalana Gestió de Residus i Biodiversitat S.L. Baucells es va encarregar de tractar de conscienciar sobre el tema: “Si ho fas, fes-ho bé, no ho faces a mig fer”. Segons Baucells, un abocador que hui dia dura 30 anys podria durar fins a 180 anys, però “els abocadors no poden aguantar el ritme descontrolat dels residus i les coses del medi ambient necessiten temps".

 

També es va procedir a la presentació del nou poal de fem marró per als habitatges. “Són contenidors airejats amb bosses adequades que s'ofereixen de manera gratuïta”, assegura Baucells. “Una altra batalla és quan traure el fem. El ciutadà vol traure la brossa quan ell vulga. De moment la mitjana és de 2,2 vegades a la setmana”, afirma. Va concloure dient: “Si el 50% ho fa bé, ixen beneficis. Si hi ha 75% que ho fan la meïtat bé, és quasi pitjor”.

 

El segon torn va ser per a la regidora de Medi ambient, Teresa García. “Dir que paguem més si reciclem, és un mite”, així va voler començar la regidora el seu torn de paraula. “La nostra taxa de recollida ha baixat des que la planta de Algimia està operant. Abans de tenir planta de reciclatge pagàvem 115€, hem arribat a pagar 136€ de recollida màxima quan ho feia la SAG. Ara ens ha eixit a compte tenir una planta, reciclar i arreplegar la brossa com ho fem. De 2010 a 2016 la variació del preu del tractament dels residus ha sigut de 3€. No ens costa més reciclar, amb el mateix preu reciclem més”.

 

García afig a més: “hem de seguir millorant perquè amb el mateix preu reciclem més i contribuïm al medi ambient, a més de respectar la legislació. A ningú li agrada que li pugen l'impost del fem, però per açò hem de col·laborar tots i és necessari un canvi de mentalitat en cada casa a l'hora de tirar el fem”.

 

A continuació va parlar el president del Consorci Palancia Belcaire, Francisco Salt. Tal com va apuntar Teresa García minuts abans, “el Consorci Palancia-Belcaire és el més assequible de tot el País valencià”. Salt explicava que la planta de Algimia té 120.000 tones de capacitat i que, com assegurava Teresa, “som el Consorci que, malgrat la pujada de 2,5€, és el més baix de tots”. Francisco Salt va donar l'enhorabona per l'organització de la jornada però “han d'organitzar-se més jornades per a educar a la gent. Cal ser realistes, açò és difícil però hem de fer un esforç entre tots”, finalitzava el president del Consorci, que abans havia explicat amb detall les noves millores que es van a implantar i de les quals es podran beneficiar els ciutadans i ciutadanes. De fet, es van a informatitzar els ecoparcs per a promoure els descomptes entre els quals més reciclen.

 

Finalment, va voler participar el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, en absència del secretari autonòmic, Julià Álvaro. El primer va ser donar les gràcies al Govern de Sagunt “per la tasca i per l'engegada d'aquesta iniciativa. Des de la Generalitat també volem col·laborar amb vosaltres amb milers de bosses per als centenars de nous poals marrons de reciclatge”. Piquer assegurava que Sagunt “és la primera ciutat que es prepara per a la recollida selectiva de residus urbans. Vénen des d'Europa per a veure la planta de Algimia”.

 

 

 Durant el torn de preguntes es va tractar el tema de la crema de residus perillosos i la qualitat de l'aire. L'alcalde, Quico Fernández, va voler respondre assegurant que la qualitat de l'aire “és cert que no és la millor. Estem treballant a canviar el mètode d'incineració. El nostre equip de govern és contrari a aquestes pràctiques. És sorprenent que hàgem de patir aquesta crema de productes sent com és d'ecològic el nostre equip de govern”. L'alcalde afirma: “Estem treballant en açò.” Per part del director general, va voler aportar que la Generalitat Valenciana està en contra de la crema de residus perillosos”.

 

Com a balanç Teresa García ha afirmat que aquesta jornada ha sigut una primera aproximació a tota la campanya de conscienciació que es va a realitzar en els pròxims mesos amb motiu de la implantació del servei de recollida selectiva de matèria orgànica. “Ha sigut una primera presa de contacte entre Conselleria i el Consorci que són els altres dos ens que estan col·laborant amb l'Ajuntament de Sagunt en la implantació d'aquest servei. Des de l'ajuntament s'ha destacat que el fet de tenir la planta de reciclatge de Algimia i el fet que la SAG siga una empresa pública que gestiona d'una manera molt més eficient han fet que els ciutadans i ciutadanes de Sagunt no hagen de pagar més, sinó que les taxes s'hagen mantingut constants des que es va engegar la planta de reciclatge. Açò demostra que amb els mateixos recursos i amb les mateixes aportacions dels veïns i veïnes s'ha aconseguit desenvolupar una planta que en aquests moments està reciclant el 70 % dels residus que rep. També s'ha fet evident la importància de separar la matèria orgànica de la resta dels residus perquè permet consolidar un nivell de reciclatge quasi total. Ara la mescla de la matèria orgànica amb envasos impedeix la seua posterior utilització com a abonament de primera qualitat i la mescla amb un altre tipus de residus impedeix el reciclatge d'aquests. Per tant, estem abordant la problemàtica de residus d'una forma integral i de manera que tot siguen beneficis, ambientals i socials”.