Jesús Huguet afirma que Sagunt compleix la majoria de criteris per ser declarada Patrimoni de la Humanitat

Huguet, del Consell Valencià de Cultura, va impartir la cinquena conferència del cicle “Sagunt Patrimoni de la Humanitat: Converses a la Via del Pòrtic” organitzat per l'Ajuntament de Sagunt

Amadeo Ribelles, Quico Fernández i Jesús Huguet (D'esquerra a dreta.)
 
El professor Jesús Huguet, membre del Consell Valencià de Cultura, va impartir ahir una xerrada sobre Patrimoni de la Humanitat i la preparació de la candidatura de Sagunt. Es tracta de la cinquena conferència del cicle “Sagunt Patrimoni de la Humanitat: Converses a la Via del Pòrtic”, organitzat per l'Ajuntament de Sagunt. Durant la xerrada, Huguet va afirmar que Sagunt compleix la majoria de criteris per convertir-se en Patrimoni de la Humanitat i que existeixen molts factors que juguen a favor de la candidatura. Al mateix temps, va indicar que es tracta d'un procés llarg i que són molts els béns espanyols declarats. 
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el president del Centre Arqueològic de Sagunt, Amadeo Ribelles, van presentar al professor, que va començar explicant els conceptes generals i orígens del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. També va afirmar que el comitè de valoració està format per vint-i-un membres, pertanyents a diversos països i triats per l'Assemblea General de la UNESCO.
 
A més, Huguet va recordar que els criteris per seleccionar les candidatures són deu:
 
1. Representar una obra mestra del geni creatiu humà.
2. Testimoniar un important intercanvi de valors humans al llarg d'un període de temps o dins d'un àrea cultural del món, en el desenvolupament de l'arquitectura, tecnologia, arts monumentals, urbanisme o disseny paisatgístic.
3. Aportar un testimoniatge únic o excepcional d'una tradició cultural o d'una civilització existent o ja desapareguda.
4. Ser un exemple eminent d'un tipus d'edifici, conjunt arquitectònic, tecnològic o paisatge, que defineix una etapa significativa de la història humana.
5. Ser un exemple eminent d'una tradició d'assentament humà, utilització del mar o de la terra, que siga representatiu d'una cultura o de la interacció humana amb el medi ambient especialment quan aquest es torna vulnerable enfront de l'impacte de canvis irreversibles.
6. Estar directament associat amb esdeveniments o tradicions vives, amb idees o amb creences, amb treballs artístics i literaris de destacada significació universal. El comitè considera que aquest criteri ha d'estar preferentment acompanyat d'altres criteris.
7. Contenir fenòmens naturals superlatius o àrees d'excepcional bellesa natural i importància estètica.
8. Ser un dels exemples representatius d'importants etapes de la història de la terra, incloent testimoniatges de la vida, processos geològics creadors de formes geològiques o característiques geomòrfiques o fisiogràfiques significatives.
9. Ser un dels exemples eminents de processos ecològics i biològics en el curs de l'evolució dels ecosistemes.
10. Contenir els hàbitats naturals més representatius i més importants per a la conservació de la biodiversitat, incloent aquells que contenen espècies amenaçades de destacat valor universal des del punt de vista de la ciència i la conservació. 
 


Concretament, Sagunt compleix almenys els sis primers criteris d'aquests deu, encara que només es necessita un perquè una candidatura siga Patrimoni de la Humanitat. Segons Huguet, el municipi “està més que avalat per poder ser Patrimoni de la Humanitat”. El professor va afirmar que la memòria i referent d'una etapa transcendent de la història europea és evident, així com l'evolució urbana i social que continuen el protagonisme de la ciutat. Jesús Huguet va manifestar que serà necessari “iniciar un procés documental i social que permeta, en pocs anys, aconseguir la declaració i incloure-la en la llista indicativa”. Segons va assenyalar, hi ha molts principis que juguen a favor: la pròpia història, la realitat arqueològica, l'existència de conjunts arqueològics similars a Tarragona o Mèrida ja declarats i l'evolució social, urbana i històrica fins al present. No obstant això, hi ha altres factors que juguen en contra: l'excés de béns espanyols declarats i la falta d'actitud administrativa. 
 
Fins a 2015, s'han declarat 1.031 béns en 163 estats: 802 són culturals, 197 naturals i 32 mixts. El país amb més béns declarats és Itàlia amb 51, seguit de Xina amb 48 i Espanya amb 44, que té alguns compartits amb altres països. Concretament, a Espanya els béns declarats són: 39 culturals, 3 naturals i 2 mixts. Entre el Patrimoni de la Humanitat de la Comunitat Valenciana es troben: la Llotja de la Seda, el Palmerar d'Elx, el Misteri d'Elx, la dieta mediterrània o la festa de la Marededeu de la Salut d’Algemesí. Actualment existeixen algunes propostes valencianes en estudi com és el cas de les Falles. 
 
Finalment, els avantatges de tenir béns declarats Patrimoni Mundial són: disposar d'ajudes internacionals, inversions públiques, beneficis fiscals i el mecenatge, així com afavorir la consciència identitària i la promoció cultural, turística i social.