L'Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta hui una exposició sobre escriptors exiliats i un dossier de la toponímia de Sagunt

Este esdeveniment gratuït es desenvoluparà a partir de les 18.30 hores al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt

Hui, al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, es durà a terme una doble sessió d'activitats promogudes per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que començarà a les 18.30 hores. Este esdeveniment gratuït compta amb la col·laboració del Gabinet de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Sagunt.

Este esdeveniment estava previst per al divendres 23 de febrer, però es va ajornar a causa dels tres dies de dol oficial convocats per l'Ajuntament de Sagunt a causa del greu incendi al barri de Campanar.

La regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, Patricia Sánchez, explica que «amb esta exposició podrem apreciar i reviure la lluita dels nostres avantpassats per a defensar la democràcia i mantindre la identitat valenciana des de l'exili». En relació amb el dossier, Sánchez ha manifestat: «Amb la publicació definitiva de la toponímia iniciada per Lluís Vicent Alcaide i dels mapes del terme que aporta coneixerem millor els noms tradicionals normalitzats de les partides, cursos fluvials, camins, espais singulars... de la nostra ciutat, així com la importància històrica i actual que estos tenen».

Respecte a l'acte, en primer lloc, a les 18.30 hores s'inaugurarà una exposició itinerant de l'AVL que ha sigut coordinada per l'acadèmic Josep Palomero davall el títol Escriptors valencians de l'exili. La mostra està formada per dotze panells que expliquen la tragèdia que va afectar els milers i milers de ciutadans que van haver d'abandonar el país per la repressió subsegüent a la Guerra Civil. Instal·lats en diferents països d'acolliment, molts dels valencians exiliats van participar en diverses iniciatives de caràcter associatiu que els va permetre mantindre vius els vincles emotius i culturals que els unien a la seua enyorada pàtria. L'exposició Escriptors valencians de l'exili és per a tots els públics i podrà ser visitada des del 23 fins al 29 de febrer en l'horari d'obertura habitual del Centre Cultural Mario Monreal, és a dir, entre les 9 i les 21 hores.

Després de l'acte d'inauguració de l'exposició, tindrà lloc la presentació pública del dossier de la toponímia de Sagunt, una publicació de l'AVL que s'emmarca en la sèrie Toponímia dels pobles valencians i que ha sigut elaborada a partir de la compilació duta a terme pel filòleg saguntí Lluís Vicent Alcaide Balaguer. Durant este acte, que se celebrarà al voltant de les 19 hores, l'autor explicarà el procés de recollida dels noms tradicionals, els criteris de selecció, així com la importància de conservar i difondre esta manifestació del patrimoni immaterial.