L'Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta una exposició sobre escriptors exiliats i un dossier de la toponímia de Sagunt

Este esdeveniment gratuït està programat per al divendres 23 de febrer a partir de les 18.30 hores en el Centre Cultural Mario Monreal

El Centre Cultural Mario Monreal acull una doble sessió d'activitats promogudes per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que es desenvoluparà durant la vesprada del divendres 23 de febrer. Este esdeveniment gratuït compta amb la col·laboració del Gabinet de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Sagunt.

En primer lloc, a les 18.30 hores s'inaugurarà una exposició itinerant de l’AVL que ha sigut coordinada per l'acadèmic Josep Palomero davall el títol Escriptors valencians de l’exili. La mostra està formada per dotze panells que expliquen la tragèdia que va afectar els milers i milers de ciutadans que van haver d'abandonar el país per la repressió subsegüent a la Guerra Civil. Instal·lats en diferents països d'acolliment, molts dels valencians exiliats van participar en diverses iniciatives de caràcter associatiu que els va permetre mantindre vius els vincles emotius i culturals que els unien a la seua enyorada pàtria. L'exposició Escriptors valencians de l’exili és recomanable per a tots els públics i podrà ser visitada des del 23 fins al 29 de febrer en l'horari d'obertura habitual del Centre Cultural Mario Monreal, és a dir, entre les 9 i les 21 hores.

Després de l'acte d'inauguració de l'exposició, tindrà lloc la presentació pública del dossier de la toponímia de Sagunt, una publicació de l’AVL que s'emmarca dins de la sèrie Toponímia dels pobles valencians i que ha sigut elaborada a partir de la compilació duta a terme pel filòleg saguntí Lluís Vicent Alcaide Balaguer. Durant este acte, que se celebrarà sobre les 19 hores, l'autor explicarà el procés de recollida dels noms tradicionals, els criteris de selecció, així com la importància de conservar i difondre esta manifestació del patrimoni immaterial.

La regidora de Normalització Lingüística, Patricia Sánchez, explica que «amb esta exposició podrem apreciar i reviure la lluita dels nostres avantpassats per a defensar la democràcia i mantindre la identitat valenciana des de l'exili». En relació al dossier, Sánchez ha manifestat: «Amb la publicació definitiva de la toponímia iniciada per Lluís Vicent Alcaide i dels mapes del terme que aporta coneixerem millor els noms tradicionals normalitzats de les partides, cursos fluvials, camins, espais singulars… de la nostra ciutat, així com la importància històrica i actual que estos tenen».