L'Ajuntament de Sagunt aprova la digitalització dels plans cedits per la Fundació del Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt

La inversió ascendix a quasi cinquanta mil euros i està cofinançada al 50% pel Fons FEDER de la Unió Europea.

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat hui la inclusió d'una nova inversió de quaranta-set mil sis-cents setze euros en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de la ciutat, l'EDUSI Join Sagunt, que està cofinançada al 50% pel Fons FEDER de la Unió Europea.

Esta nova operació, presentada pel departament de Turisme, té l'objectiu de contribuir a la promoció del Patrimoni Històric Artístic, Arqueològic i Industrial del municipi de Sagunt. Es tracta d'un patrimoni de gran valor i així ho reconeix la UE en incloure-ho en la Ruta europea de Patrimoni Industrial – ERIH, European Route of Industrial Heritage, (ERIH). Per a aconseguir este objectiu, l'Ajuntament pretén fomentar l'accessibilitat dels recursos i actius turístics de la ciutat, tant per a la ciutadania saguntina com per als seus visitants, a través d'un procés de digitalització de l'arxiu cedit per la Fundació de la Comunitat Valenciana del Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt.

L'arxiu es compon de plànols d'edificis i instal·lacions industrials i civils desenvolupats com a resultat del desenvolupament industrial (Alts Forns, Gerència i Casino d'Alts Forns del Mediterrani, Ciutat Jardí, Barri Obrer, Hospital, Església de Begoña, etc.) així com de fotografies d'estos, per la qual cosa té gran valor històric, documental i acadèmic.

Segons ha explicat la regidora delegada de Turisme i de l'EDUSI, Natalia Antonino, «Perquè l'arxiu siga d'accés públic a tota la ciutadania i potenciar-lo com a actiu turístic, es digitalitzaran els documents amb la màxima qualitat, un procés en alguns casos complicat a causa de l'antiguitat i a l'estat de conservació d'estos, i es crearà una aplicació per a poder consultar-los i obtenir informació sobre ells des de qualsevol punt a través de qualsevol dispositiu digital».

Així mateix, per a dur a terme les tasques de digitalització, s'habilitarà un espai de treball i, per a completar l'operatiu, és imprescindible disposar d'un lloc on col·locar ordenadament els originals del ja digitalitzat a manera de depòsit en condicions de seguretat i idoneïtat. En definitiva, la digitalització d'esta part de l'arxiu permetrà l'accés per a la seua lliure consulta a tot el públic que ho desitge. A més, servirà de font d'informació per a la generació de futures exposicions en el museu de patrimoni industrial, així com per a futurs projectes que van enllaçats amb el futur museu de patrimoni industrial, posant en relleu la ciutat factoria.

Es preveu que les actuacions estiguen finalitzades al desembre d'enguany i l'import de l'actuació ascendix a la quantitat de 47.616,00 €, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) cofinança el 50% en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat “Join Sagunt” del Programa Operatiu plurirregional d'Espanya FEDER 2014-2020.

Per este motiu, Antonino expressa de nou «la importància de l'aportació econòmica de la Unió Europea, a través del Fons FEDER, per a poder desenvolupar esta iniciativa que en definitiva servirà per a traure a la llum i difondre un patrimoni al qual les persones que es dediquen a la investigació i tota la ciutadania tenen dret a accedir».