L'Ajuntament de Sagunt col·loca una làpida en el cementeri municipal per a recordar als 27 afusellats durant la Guerra Civil

Aquesta iniciativa s'ha dut a terme seguint una proposta del PSPV-PSOE aprovada en el Ple i en col·laboració amb la Plataforma Republicana 14 d'abril de Puçol

FotografIa: Carmen Mas
 
El cementeri municipal de Sagunt compta des d'ahir amb una làpida que conté els noms de 27 persones procedents de les localitats de Sagunt, Puçol i El Puig que van ser afusellades el 5 de maig de 1939, fa 77 anys, en el propi cementeri, i les restes dels quals es troben en una fossa comuna. Aquesta iniciativa s'ha dut a terme per l'Ajuntament de Sagunt seguint una proposta del PSPV-PSOE, aprovada en el Ple en setembre, en col·laboració amb la Plataforma Republicana 14 d'abril de Puçol. 
 
En l'acte commemoratiu es va descobrir la làpida, amb la inscripció “Van morir per defendre la democràcia i la llibertat”, i les autoritats i familiars van dirigir unes paraules a manera d'homenatge. A més, es van llegir dos poemes: l'actor Toni Llorens va posar veu a “Pàtria” de Jaume Bru i Vidal i el poeta de la localitat Juan Picazo va recitar uns versos. Alguns dels presents, familiars de les persones les restes de les quals es troben en la fossa, han agraït a tots els que han organitzat aquest acte després de 77 anys.
 
A l'acte van assistir: l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la majoria de membres de l'Equip de Govern, format per Compromís, Esquerra Unida i ADN Morvedre; els tres regidors del PSPV-PSOE; els portaveus del Partit Popular i Ciutadans; l'alcaldessa del Puig, Luisa Salvador; l'alcalde de Puçol, Enric Esteve; a més d'altres representants i familiars. 
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat: “Per damunt de qüestions polítiques i partidistes, este és un acte que ens uneix en la reivindicació de la justícia, que sempre arriba encara que passen molts anys. Probablement, este acte arriba tard, però arriba, perquè el temps acaba fent justícia, sobretot quan es tracta de crims tan execrables com els que es van cometre en el nostre país durant la guerra i la dictadura. Hi ha persones que han patit molt directament les conseqüències de la repressió. Pense que ajuntar-nos hui ací familiars, persones que han viscut aquesta tragèdia i autoritats i que siguem capaços, en pau, de recordar uns fets tan lamentables i ho fem amb la dignitat d’aquells que creiem en la llibertat i la democràcia, és un motiu de satisfacció per a tots aquells que, per damunt de sigles, hem crescut en la democràcia, hem cregut en ella i hem vençut en ella”. 
 
Per part de la Plataforma Republicana 14 d'abril de Puçol han assenyalat: “Celebrem amb un profund respecte el descobriment d'aquesta nova làpida en el cementeri de Sagunt, volguérem disculpar-nos també per arribar tard ja que aquest simbòlic gest de reparació haguera d'haver sigut fa anys. Sota el lema, justícia, veritat i reparació, són molts els col·lectius i organitzacions que al llarg de l'estat venim denunciant la impunitat del franquisme i la necessitat de restituir econòmica, política i moralment a les seues víctimes. Aquest acte camina en aquest context i en aquesta direcció”. 
 
Cal recordar que el Ple del Consistori va aprovar el setembre passat una proposta del PSPV-PSOE per la qual s'instava a l'Ajuntament a modificar la làpida inicial dels afusellats “de manera que continga els seus noms, data, i esmente explícitament el motiu pel qual estan allí”, segons s'arreplegava en la moció. Tot açò “per estricta justícia, per la igualtat en el record i per la recuperació de la dignitat de les víctimes allí enterrades i la de les seues famílies, atorgant-los el protagonisme que es mereixen”. En la proposta també s'instava a crear una comissió per a tractar aquests assumptes. Així mateix, el Ple va aprovar recentment, a proposta de l'Equip de Govern, nomenar a Sagunt com ciutat per la memòria històrica i, al mateix temps, l'adhesió a la xarxa de municipis per a la seua posada en valor.