L'Ajuntament de Sagunt combatrà la proliferació del mosquit tigre

El Consistori treballarà amb l'empresa adjudicatària Anticimex, per a establir una campanya preventiva, així com un programa de vigilància, seguiment, control i tractament d'aquesta espècie
Imagen 1
 
Amb l'augment de les temperatures i les pluges primaverals, l'Ajuntament de Sagunt, des de la regidoria de Sanitat, i davant la necessitat de regular les poblacions del mosquit tigre, treballarà amb l'empresa adjudicatària Anticimex, per a establir una campanya preventiva, així com un programa de vigilància, seguiment, control i tractament d'aquesta espècie (Aedes Albopictus).
 
En el marc del tractament i amb la finalitat de conscienciar a la població, l'Ajuntament de Sagunt i Anticimex han posat en marxa una sèrie de xarrades informatives per als veïns i veïnes del municipi, amb 3 xarrades preventives obertes a la ciutadania. Les xarrades tindran lloc el dimarts, 3 de maig, a les 18 hores, en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt; el dimarts, 10 de maig, a les 18 hores, en el Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt; i el dimarts, 17 de maig, a les 18 hores, en les Antigues Escoles d’Almardà. La finalitat és traslladar a tota la ciutadania la informació necessària per al coneixement d'aquest insecte, així com esclarir les principals qüestions d'interès dels veïns: els seus potencials llocs de cria, les mesures més efectives per a protegir-se de les seues picades i totes aquelles xicotetes accions que cada particular pot aplicar per a evitar l'aparició de focus.
 
Segons ha explicat la delegada de Sanitat, María Giménez, “és fonamental, assistir a estar xarrades, ja que la prevenció davant aquesta espècie és fonamental, ja que el mosquit tigre és urbà, resideix en xicotets buits inundats de la ciutat, pica de dia i vola molt poc. És vital la conscienciació ciutadana”. 
 
A més, s'estan distribuint cartells i tríptics en edificis públics, centres de salut, farmàcies, col·legis, col·lectius, etc. L'objectiu és que la població puga disposar del material informatiu pertinent.
 
Al seu torn, es va a regular la densitat poblacional del mosquit, minimitzant les molèsties i prevenint el risc de picades. El tractament d'aquesta plaga es farà mitjançant l'ús de biocides de tipus biològic, respectuosos amb el medi ambient i l'entorn.
 
La regidora de Sanitat de l'Ajuntament de Sagunt, María Giménez, explica que: “El programa té com a objectiu mantenir la densitat poblacional de l'insecte al menor nivell possible, així com minimitzar la seua dispersió cap a altres àrees encara no colonitzades. A més, el tractament busca minimitzar les molèsties produïdes per les picades cap a la població humana resident i prevenir el risc que el mosquit actue com a potencial vector de malalties a l'ésser humà en les seues zones de colonització”.
 
En primer lloc, es realitzarà un mostreig que permeta establir un mapa aproximat de la distribució de la població del mosquit tigre en el municipi. Després d'aquest procés, s'iniciaran les campanyes de tractament sobre les principals zones on es pot criar aquesta espècie. 
 
Els tractaments es duran a terme fonamentalment en les zones més sensibles a la presència dels mosquits, focalitzant les accions en els parcs i jardins, àrees d'esbarjo i zones escolars, donada l'especial sensibilitat de xiquets i majors enfront de les picades d'aquests insectes. Aquests espais seran revisats i tractats mensualment per a garantir la correcta eliminació de les poblacions de mosquits presents.
 
En la lluita contra la presència de l'insecte, l'empresa adjudicatària Anticimex està emprant biocides de tipus biològic com són els reguladors del creixement dels insectes o preparats bacterians específics per al control de les poblacions de mosquits, pràcticament innocus per a la salut humana i la fauna present en aquests ambients.
 
El mosquit tigre, d'origen asiàtic, està considerat entre les 100 espècies invasores més nocives del món segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) i actualment, conseqüència de les ones de calor i pluges, representa una amenaça tant per a la salut pública com per a l'activitat turística de Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia i Illes Balears. Aquest insecte viu i es reprodueix en xicotetes quantitats d'aigua i qualsevol recipient que continga aquest líquid estancat pot representar un focus de cria.