L'Ajuntament de Sagunt homenatja les seues veïnes centenàries en la XIX Setmana Cultural de les Persones Majors

Enguany s'ha reconegut amb una placa commemorativa quatre dones que van nàixer en 1924 i que al llarg d'enguany compliran un segle de vida

L'Ajuntament de Sagunt ha homenatjat este matí tres veïnes centenàries del municipi entregant-los una placa commemorativa com a reconeixement personal. El saló de plens del Consistori ha sigut la ubicació triada per a la celebració d'este acte que ha estat presidit per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la regidora de Serveis Socials, Nuria Carbó.

En esta ocasió, s'ha homenatjat les següents tres persones que van nàixer en 1924 i que al llarg de 2024 han complit o compliran cent anys de vida. No obstant això, a l'acte oficial només han pogut acudir María Gil Pitarch i María Pilar Juesas Civera, acompanyades dels seus familiars i amistats. De manera que, prèviament a este esdeveniment, l'alcalde i la regidora s'han desplaçat fins a la residència en la qual viu Carmen León Gaitán per a entregar-li la seua corresponent placa commemorativa.

Tal com ha explicat l'alcalde de Sagunt, una altra de les dones centenàries, Julia Canales Hernández, no ha pogut ser homenatjada en l'acte de hui per «problemes de salut», però esta veïna centenària de Sagunt rebrà també el seu reconeixement quan millore la seua situació.

Darío Moreno ha comentat que cuidar la gent perquè puga arribar als cent anys parla bé de les nostres societats: «Conforme van passant les dècades i amb el progrés tecnològic anirà sent més fàcil, no obstant això, també ha d'haver-hi una societat de cures que, des de les famílies fins als poders públics, es preocupen per les persones majors».

En referència a les dones centenàries homenatjades, l'alcalde de Sagunt ha manifestat: «Sou testimonis de la nostra història, ja que a través de les vostres històries personals es pot contar també la història d'este municipi. Així que, per això també, l'Ajuntament de Sagunt vol fer-vos un reconeixement per haver arribat als cent anys sent, a més, ciutadanes de referència».

La regidora de Serveis Socials ha traslladat les seues felicitacions a les dones centenàries homenatjades: «És un plaer i un privilegi poder honrar-les i esperem que continuen gaudint de salut, de la companyia de les seues famílies i de l'alegria que les caracteritza». En el context de la XIX Setmana Cultural de les Persones Majors, Nuria Carbó també ha declarat: «Si hi ha alguna cosa que ens emociona i ens il·lusiona de tot el periple que portem d'activitats és homenatjar les persones centenàries del nostre municipi i hui és un plaer immens comptar amb María Gil Pitarch i María Pilar Juesas Civera».

Des de la regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt han explicat que continuen treballant perquè estos actes tinguen «la rellevància i importància que mereixen» i servisquen per a visibilitzar les persones majors més longeves del municipi que encara ens acompanyen: «Persones amb una dilatada història personal que ens pot servir d'exemple, com en el cas d'enguany on ens trobem amb quatre dones exemplars i lluitadores que van fer un llarg camí en la seua vida digne de tot reconeixement».

Com tots els anys, durant estes dates de maig s'organitza la XIX Setmana Cultural de les Persones Majors de Sagunt, una iniciativa en la qual sempre se celebra un acte per a homenatjar i reconéixer els veïns i veïnes més majors del municipi.

Després de l'homenatge a les persones centenàries, s'han entregat els guardons del concurs de microrelats: el tercer premi ha sigut per a Nieves Giral per I per què ací?; en segona posició ha quedat Vicenta Dolz amb La mirada del major; i la guanyadora del concurs ha sigut Vicenta Redón pel microrelat Digerir la vida. Així mateix, també s'ha premiat als guanyadors del certamen de fotografia: en tercer lloc, ha quedat Dolores Rodríguez amb Alba; el segon premi ha sigut per a Isidro Andújar per Gent gran sense sostre; i la guanyadora del certamen fotogràfic ha sigut Carmen Díaz per la instantània Quiosco de caramelos de la Alameda. Cal esmentar que els guardons entregats han sigut dissenyats pels usuaris del programa de rehabilitació psicosocial Voramar.