L'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València (APV) treballen conjuntament en la integració del port marítim amb la ciutat

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, en una trobada amb la presidenta de l'APV, Mar Chao, ha sol·licitat avançar en l'obertura del recinte portuari a la ciutadania i en la recuperació de les restes arqueològiques del Grau Vell

L'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València (APV) s'han compromés hui a continuar avançant en el projecte d'integració port-ciutat. L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha mantingut una trobada amb la presidenta de l'APV, Mar Chao, en el qual li ha traslladat que «l'obertura de l'entorn portuari, per a convertir-lo en un espai per a la ciutadania, és una prioritat per a l'Ajuntament».

Davant la petició del consistori d'avançar en la intervenció que harmonitze el recinte portuari amb la ciutat, l'APV ha mostrat «una sensibilitat total cap a les reivindicacions del municipi». En paraules de l'alcalde, Darío Moreno, s'ha tractat d'«una reunió molt productiva» en la qual s'ha abordat tant l'obertura de la zona nord del Port, com la recuperació i posada en valor del Grau Vell.

Quant a la integració port-ciutat, l'Ajuntament i l'APV ja treballen en el disseny de l'obertura del recinte. «Ens trobem ara mateix en la fase de concurs d'idees. És a dir, estem perfilant exactament què és el que volem i com ho executarem a nivell tècnic», ha explicat Moreno. «El repte és donar lloc a un port industrial de primera categoria i, alhora, una zona amable, oberta a la ciutadania, que totes i tots puguem gaudir», ha expressat.

Connexió ferroviària i viària

D'altra banda, la reunió ha servit per a abordar la posada en marxa d'infraestructures «imprescindibles per al municipi, per a les empreses i l'economia de la ciutat». En este sentit, s'han tractat els avanços en el projecte de connexió ferroviària amb el port, així com l'accés viari sud, que millorarà la connectivitat per carretera de les instal·lacions portuàries, al mateix temps que tindrà un impacte positiu en l'accessibilitat de Parc Sagunt II. «En definitiva, es tracta d'assegurar que el nostre port siga competitiu a tots els nivells i que oferisca els millors preus a les nostres empreses», ha conclòs Moreno.

A més, amb la finalitat de reforçar llaços entre totes dos institucions i establir xarxes de treball, Consistori i Autoritat Portuària ja s'han emplaçat a una nova reunió, a principis de 2024, per a avaluar els avanços en les diverses qüestions tractades i plantejar nous objectius.

Inauguració de les Oficines de Pràctics

Prèviament a la reunió, Mar Chao i Darío Moreno han assistit també a la cerimònia d'inauguració de les noves oficines de la Corporació de Pràctics de Sagunt, un acte en el qual Moreno ha destacat «que estes infraestructures dignifiquen i milloren el treball dels pràctics. La labor del practicatge és essencial per al bon funcionament del Port», ha assegurat.