L'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria de Medi Ambient treballen en la regeneració dels terrenys del delta del Palància

Estes obres ajudaran en casos d'emergència climàtica, com poden ser inundacions o incendis i oferiran un espai per que ciutadania el puga disfrutar

L'Ajuntament de Sagunt i la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ja treballen en l'adequació de diverses zones del delta del Palància. Este mateix matí, el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, junt amb l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i els regidors de Medi Ambient, Jorge Vidal, de Consell Agrari, Ana María Quesada i el 2n Tinent d'Alcalde, Roberto Rovira, han visitat les obres de recuperació de l'espai natural, que compten amb un pressupost pròxim al milió d'euros.

«En un context d'emergència climàtica com l'actual, és fonamental mitigar els efectes de possibles inundacions o incendis. Estes obres van en eixa línia», ha explicat l'alcalde de Sagunt. Segons Moreno, «una de les principals preocupacions del veïnat dels barris confrontants amb el delta és que el riu puga absorbir l'aigua en moments de pluges intenses. Amb esta intervenció, preparem la zona per a poder fer front a eixes situacions».

D'altra banda, l'adequació del delta del Palància pretén donar lloc «a un espai perquè la ciutadania el disfrute, per a l'oci i la pràctica esportiva», a més de recuperar espècies autòctones i centrar-se en la «renaturalització i recuperació d'un espai de gran valor mediambiental».

En la mateixa línia, el director general de Medi Natural, Raúl Mèrida, ha explicat que la intervenció –que comprén el projecte de demolició de les construccions il·legals i el d'adequació de la desembocadura del Palància– «revitalitzarà les zones que actualment estan en estat de degradació». «Duem a terme mesures per a retornar a este espai natural tot el seu potencial i recuperar el seu ús recreatiu de la muntanya», ha concretat Mèrida.

Dos projectes per a recuperar el delta del Palància

El primer projecte d'adequació ambiental que la Generalitat executa compta amb una inversió de més de 190.000 euros i té entre els seus objectius l'eliminació d'espècies exòtiques i invasores i el desenvolupament de les masses forestals existents, així com la disminució del risc i propagació d'incendis forestals. A més, cerca potenciar l'ús recreatiu de la muntanya, mitjançant la instal·lació de panells informatius i la creació d'un nou itinerari botànic amb finalitats didàctiques en la superfície del delta del riu Palància.

Quant a la segona iniciativa, amb una inversió superior als 800.000 euros, contempla la demolició de construccions en les 64 parcel·les dels terrenys ocupats indegudament en les riberes del riu Palància. Entre les actuacions que es duran a terme està el desmuntatge dels elements de fibrociment i la demolició de les edificacions de la zona. Tots dos treballs tenen un termini d'execució de 12 mesos i s'emmarquen en el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea.