L'Ajuntament de Sagunt i Red Eléctrica de España acorden ampliar la Domus Baebia i l'adequació de la sendera del riu Palancia

La inversió per part de REE en aquestes actuacions supera els 650.000 euros i han sigut aprovades en la Comissió de Seguiment del Conveni subscrit al setembre del 2014


L'Ajuntament de Sagunt i Red Eléctrica de España (REE) han acordat avui, en la Comissió Mixta de Seguiment del conveni subscrit entre ambdues parts al setembre de 2014, ampliar el centre d'interpretació i difusió de la cultura clàssica Domus Baebia i l'adequació del traçat de l'itinerari en el delta del riu Palancia, entre Sagunt i Canet d'en Berenguer per a la consecució de la distintiva Sendera Blava, que certifica la sostenibilitat i respecte ambiental del mateix.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; i la regidora delegada de Presidència, Teresa García, han destacat que “amb la constitució d'aquesta taula de seguiment ja podem engegar els recursos que hi ha disponibles dins del conveni de Red Eléctrica. Hem optat per una actuació ambiental com la recuperació de la sendera del mar entre el Port de Sagunt i Canet que formarà part de la primera actuació dins de les quals volem realitzar per a la recuperació del delta. També hem volgut donar focalització a temes culturals i de recuperació del patrimoni com és la readaptació de la Domus Baebia perquè siga un centre visitable pel públic en general i siga una atracció turística més del municipi. En definitiva, són accions destinades a la recuperació del nostre patrimoni ja siga ambiental o cultural”. 

L'alcalde i la delegada de Presidència, també han destacat que encara queden per utilitzar la meitat dels recursos d'aquest conveni que s'invertiran per a “desenvolupar accions, si podem, relacionades amb les d'avui, i si no en accions que tinguen un caràcter bàsicament ambiental”.

La companyia té previst destinar més de 650.000 euros a aquestes dues actuacions, com a part del conveni subscrit en el qual es va acordar una inversió màxima d'1,2 milions d'euros. La Comissió Mixta de Seguiment d'aquest conveni està composta per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la regidora de Territori i Sostenibilitat, Teresa García; la directora de Relacions Institucionals de Red Eléctrica, Fátima Rojas, i la delegada regional de la companyia a la Comunitat Valenciana, Maite Vela, que han assistit a la reunió avui.

La Comissió ha aprovat l'ampliació de la Domus Baebia mitjançant la construcció d'un edifici annexe d'aquest centre destinat a la interpretació i difusió de la cultura clàssica. La finalitat d'aquesta actuació, per a la qual Red Eléctrica destinarà 354.843 euros, és l'excavació i musealizació, en el cas que es troben restes arqueològiques i per a l'ampliació de l'Aula-Taller de Cultura Clàssica de la Domus Baebia, propietat de l'Ajuntament de Sagunt.

A més, la companyia aportarà 300.087 euros per al desenvolupament d'un itinerari sostenible pel delta del riu Palancia, entre Sagunt i Canet d'en Berenguer, recuperant una senda transitable i adequant-la als paràmetres de sostenibilitat per al foment de l'educació ambiental, protecció de la biodiversitat i desenvolupament paisatgístic. 

D'aquesta manera, es pretén obtenir la certificació de Sendera Blava, que fomenta l'ús i la gestió sostenible del mitjà litoral i el seu entorn, mitjançant la cooperació i retroalimentació entre el sector turístic i l'ambiental, tenint com a meta la consolidació del distintiu de qualitat de Sendera Blava com un guardó que siga reconegut i valorat en la mateixa mesura que ho és la Bandera blava per a les platges.

Al setembre del 2014, Red Eléctrica i l'Ajuntament de Sagunt van subscriure un acord marc per valor de fins a 1,2 milions d'euros destinats a actuacions en l'àmbit del desenvolupament sostenible i ambiental del territori associat a la construcció de les infraestructures necessàries per al desenvolupament de l'enllaç elèctric entre la Península i Illes Balears i el reforç de la xarxa de l'àrea de Sagunt.