L'Ajuntament de Sagunt instarà a la Generalitat Valenciana que elabore un pla d'ajuda per a salvar al sector agrari valencià

El sector es troba en una situació crítica per una sèrie de problemàtiques concatenades i requerix l'adopció de mesures consensuades, segons la moció aprovada

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en la seua última sessió ordinària corresponent al mes de gener, instar a la Generalitat Valenciana que elabore un Pla d'ajuda adequat per a salvar al sector agrari valencià, que compense la pujada dels costos de producció que estan patint, augmente la seua competitivitat en el mercat nacional i internacional i que compte amb la col·laboració de tots els agents implicats del sector.

La proposta, que va ser presentada i defensada pel regidor portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Salvador Montesinos, va tirar avant per unanimitat.

L'acord adoptat, a més, insta a la Generalitat Valenciana a desenvolupar un Pla Estratègic d'Eficiència Energètica per a totes les empreses del sector agroalimentari valencià amb l'objectiu de reduir el cost energètic i comptant amb el finançament de fons europeus. Així com, també, insta a la Generalitat que es complisca la llei de la cadena alimentària.

La part argumentativa de la proposta assegura que «un estudi tècnic elaborat per AVA-ASAJA, més del 70 % dels titulars d'explotacions agràries de la Comunitat Valenciana es queden fora de les ajudes destinades a fertilitzants» i confirma que «un nombre important d'agricultors que estan cobrant ajudes per a la renovació del parc de maquina agrícola, en esta ajuda deixen de tindre possibilitat de rebre ni un euro, per la situació de l'augment de preu que l'administració està volent oficiar».

En este sentit, en la part argumentativa es posa l'accent que es continua reivindicant «una rebaixa important en els mòduls, ja que no és suficient amb la rebaixa actual. El regadiu de la Comunitat Valenciana és subterrani i els alts costos energètics són ja insuportables, el cost de traure l'aigua dels pous és elevadíssim, per la qual cosa es necessita un suport econòmic, amb una rebaixa sobre la base d'un quilowatt agrari i assegurar que es puguen fer diversos contractes a l'any sense cost per a poder canviar la quantitat de volum d'electricitat contractada».

A més, s'explica que «la modernització de moltes entitats de reg col·locant plaques solars necessiten un pla extraordinari i especial de suport econòmic i financer per a poder aconseguir-ho».