L’Ajuntament de Sagunt licita l’obra de rehabilitació de la Casa Romeu

El consistori va adquirir l’immoble l’any 2020 amb la finalitat de «recuperar i protegir el patrimoni local»

Fotografia d'arxiu

L’Ajuntament de Sagunt ja ha iniciat el procés de licitació de les obres de rehabilitació de la Casa Romeu. L’edifici, que va ser comprat pel consistori l’any 2020, serà objecte d’una primera intervenció dirigida a conservar la seua estructura i frenar el deteriorament de l’immoble.

«Recuperar i protegir el patrimoni local és una prioritat per a l’equip de Govern, per això, en tindre ocasió, vam adquirir la Casa Romeu», ha detallat la regidora de Patrimoni, Patricia Sánchez. «És un edifici molt important de la nostra història per tot el que representa Romeu per a Sagunt», ha explicat.

Ara, amb la licitació del projecte, comença un procés de gran rellevància per a la «conservació del patrimoni històric». Segons la regidora, la primera fase del projecte es centrarà en «la recuperació de la seua estructura i la coberta». «Actualment, hi ha zones de la casa que presenten perill de despreniments, per això, és fonamental actuar, prioritàriament, per tal de garantir la seguretat, evitar danys i conservar l’estructura», ha comentat Sánchez.

Així, el projecte contempla totes les actuacions necessàries per a la consolidació estructural: tant la reparació i consolidació de la coberta i els murs de l'edifici, com dels forjats de planta primera i planta davall coberta. Tot això, amb els oportuns treballs arqueològics, que permetran ampliar el coneixement sobre el propi immoble.

La intervenció, amb un pressupost superior als 540.000 €, implicarà guanyar un espai per a la ciutadania en la històrica Casa Romeu. Les obres tindran un termini d’execució previst de 10 mesos.  

Paral·lelament, el departament de Patrimoni es troba estudiant els possibles usos de l’edifici. «La licitació de l’obra és un pas molt important en la recuperació del nostre patrimoni i, esperem, que al llarg del pròxim any tinguem l’estructura de l’edifici completament rehabilitada», ha conclòs Sánchez.

Sobre la Casa Romeu

L’immoble, situat al carrer Romeu, va ser la casa on va nàixer, el 26 de gener de 1778, José Romeu i Parres, comandant de les milícies de Morvedre durant la Guerra d'Independència, considerat com a heroi i fill cèlebre de la ciutat. L’edifici respon a un model constructiu característic d'un palau del segle XVIII, amb una posterior remodelació i adequació a habitatges i local comercial. Donat el seu deficient estat de conservació, es planteja ara una estricta consolidació estructural que frene la deterioració del mateix i els possibles despreniments de material a la via pública, esperant la seguretat de l'entorn de l'edificació, fins a la programació de les obres d'intervenció en grau de rehabilitació i restauració dels seus valors patrimonials.