Amb l’inici del curs, l’Ajuntament de Sagunt torna a posar en funcionament a la ciutat el programa Voluntariat pel Valencià. L’objectiu d’este programa, creat per la Federació Escola Valenciana, és facilitar a totes les persones que vulguen aprendre a parlar en valencià, o que es vulguen llançar a parlar-lo, que el puguen practicar en un context real i relaxat. Este programa promou el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment valencià destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a adquirir fluïdesa i perdre la vergonya per poder parlar en valencià d’una manera natural.
El mínim compromís que es demana és una participació de 10 hores: una hora per setmana, durant 10 setmanes, però els tàndems lingüístics es gestionen el temps lliurement segons la seua disponibilitat. A partir de la inscripció de les persones al programa, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els seus horaris disponibles i les afinitats. Totes les persones que hi participen ho fan d’una manera desinteressada.
Qui pot ser voluntari o voluntària? Totes les persones majors d’edat que parlen en valencià habitualment. No és necessària cap titulació, sinó només que disposen d’una almenys d’una hora per setmana per a conversar en valencià amb la persona assignada.
Qui pot ser aprenent? Totes les persones majors d’edat que vulguen aprendre a parlar en valencià o que ja el parlen, encara que siga amb dificultats i que volen guanyar fluïdesa, perdre la vergonya i incorporar-lo d’una manera natural a les activitats quotidianes, laborals o de relació social.
En la campanya d’enguany col·laboren el Gabinet de Promoció del Valencià, el regidor del qual és José Manuel Tarazona; Escoles de Proximitat-Universitat Popular; i l’Escola Permanent d’Adults.