L'Ajuntament de Sagunt denuncia "l'abandonament" de la línia de bus a València
El consistori reclama a la Generalitat la millora "imminent" del servici, que en la primera setmana de curs universitari ja ha presentat retards i saturació
L'Ajuntament de Sagunt presenta els tres llibres premiats dels Premis Literaris ‘Ciutat de Sagunt’ en la seua edició de 2016, organitzats pel Gabinet de Promoció del Valencià. Els premis ‘Ciutat de Sagunt’, que van començar en 1997 només amb poesia, s'han consolidat i en la pròxima edició compliran 20 anys.
L'acte, que es va celebrar divendres passat 5 de maig, en el Centre Cultural Mario Monreal, va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor delegat del Gabinet de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona; i dels tres premiats Ricard García, Ismael Bereje i Carles Penya-roja, així com membres de la Corporació.
Els premiats d’esta edició són: Carles Penya-roja amb ‘El pensament viatger’ pel XIX Certamen de Narrativa “Ciutat de Sagunt” amb 6.000 euros; 3.000 euros per a Ricard García amb ‘On la sang’ pel XX Poesia “Jaume Bru i Vidal”, i 3.000 euros per a Ismael Bereje amb ‘Stockholm’ pel XIV Teatre “Pepe Alba”.
Quico Fernández va destacar en el seu discurs la celebració d'un projecte com este, en el qual “no solament es tracta de tirar endavant un projecte, sino que siguen tan potents i interessants com per a viure al llarg de legislatures independentment del color polític”. L'Alcalde va assenyalar la falta de suport a la llengua, què “es va refugiar en l'àmbit de la literatura durant molt temps”. Finalment, va voler felicitar “a la societat, a la institució, per uns premis de literatura tan consolidats”.
Ricard García (Sant Llorenç d'Hortons, 1962) va estudiar Filologia Hispànica en la Universitat de Barcelona i treballa de professor en l'ensenyament secundari. És poeta i participa en recitals per a fer difusió oral de la poesia. Organitza i dirigeix tallers literaris i de lectura, tant per a adolescents com para adults. A més, li van concedir la Flor Natural del 37 Certamen Literari de Castelló (1981) i ha publicat els llibres de poesia 'Els contorns del xiprer' (15é Premi de Poesia Josep Fàbregas i Capell-Vila de Sallent 2005), 'De secreta vida' (27é Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March 2007) i 'El llibre que llegies' (36é Premi de Poesia Vila de Martorell).
'On la sang' és un llibre on es parla dels fets i sentiments més extrems de la vida, aquells que alteren les rutines per sentir que hi ha forces que de manera imparable arrosseguen a provar les estranyes alquímies de la vida. S'evoquen aquelles coses que fan sentir que els desordres vitals no solament ajuden a véncer l'atonia dels minuts, sino que fan prendre consciència plena d’éssers vius. Per açò, 'On la sang' transita pels desordres naturals de la vida, hi ha poemes que van des de la força salvatge de l'erotisme a la por de qui se sent extraviat o, també, fins a la percepció de la mort com una realitat propera. Així i tot, goig i dolor no es presenten com a sentiments deslligats, sinó com a parts indissociables de l'ésser, este tot açò on conflueixen allò que al·ludeixen els poemes del llibre: els moments de desordre o de lluita que han traçat cadascuna de les cicatrius que són, alhora, història i present.
Ismael Bereje (Port de Sagunt, 1974) és diplomat en Art Dramàtic i realitza el màster Teatre en l'Educació en la Universitat de València. Codirigeix l'Escola Municipal de Teatre de Sagunt des de l'any 2006. La seua inquietud ha fet que desenvolupe una curiositat multidisciplinària al voltant de l'art i les seues manifestacions. És actor, director escènic, pedagog teatral, dramaturg, animador, contacontes i vocalista en diferents grups. L'any 2006 va començar un viatge creatiu i formatiu amb la companyia Camí de Nora, amb la qual ha consolidat el seu vessant creatiu, sobretot escrivint obres de teatre. 'Stockholm' (Premi Ciutat de Sagunt, 2016) és la seua última peça.
'Stockholm' és la història de tres personatges a la recerca del sentit d'una existència pertorbada abans d'hora. Sven, Liv i Aud representen en si mateixos la causa i la conseqüència d'una síndrome que els donarà la possibilitat de redempció que la vida els ha negat. Ells necessiten un context d'aqueixes característiques per a parlar de les seues pors, intimitats i somnis, sense negar la seua pròpia tragèdia i Stockholm és una ciutat generosa, representant del civisme més inquietant i capaç d'amagar tot el pitjor existent sota terra, per a fer-la invisible. Es tracta d'una faula sinistra de com l'ésser humà pot ser predador i víctima per a sobreviure en un món no apte per a fragilitats.
Carles Penya-roja, natural de València, és llicenciat en Geografia i Història, en Documentació i és tècnic en Biblioteconomia, Arxivística i Documentació. Ha treballat en àrees tan diverses com l'administració, l'ensenyament o les biblioteques. S'ha especialitzat en este últim àmbit, i ha treballat en les biblioteques de Massanassa, Alfafar, Villena, Quart de Poblet, Xirivella, Manises, i actualment és el responsable de l'Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén de Biar. Amb la seua obra 'Nits de plata' va guanyar el premi Picassent de Narrativa 1997 i amb 'Blau', l’accèsit del Premi de Narrativa 2009 de la Vila Joiosa.
'El pensament viatger' exposa com els pensaments naixen dins de cada persona, estimulats per fets interns o externs, per desitjos, per alegries, per penes o per necessitat, per multituds de causes. Quan el pensament ix de nosaltres, ja no ens pertany, canvia, pren altres significats, muda, es barreja, perd el seu sentit original, roda, corre, vola, es mou: és un pensament viatger.
El consistori reclama a la Generalitat la millora "imminent" del servici, que en la primera setmana de curs universitari ja ha presentat retards i saturació
La ciutadania podrà votar les propostes a través d'Internet fins al dilluns 30 de setembre
S'han distribuït un total de 118 cubetes entre 17 centres educatius de Sagunt i el Port de Sagunt. Cada contenidor està identificat amb colors i pictogrames per a facilitar l'aprenentatge dels més xicotets